Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponowna ocena uwodornionego poli-1-dekenu (E 907) jako dodatku do żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Uwodorniony poli-1-deken (E 907) jest dopuszczony do stosowania w UE jako dodatek do żywności zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Jest to substancja chemiczna z grupy nabłyszczacze mająca na celu zwiększenie atrakcyjności produktów spożywczych. Zazwyczaj stosuje się ją na powierzchni produktów. Najczęściej wykorzystywana przy produkcji słodyczy pokrytych glazurą, ale także do nabłyszczania owoców.

Powody ponownej oceny

Uwodorniony poli-1-deken ma niską toksyczność ostrą i nie budzi obaw co do genotoksyczności. Toksyczność i rakotwórczość, a także badania toksykologiczne w zakresie rozrodczości i rozwoju nie były dostępne; w związku z tym panel oparł określenie dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) na poziomie, przy którym nie obserwuje się szkodliwych zmian (NOAEL), określonym w badaniu subchronicznym na szczurach, i ustalił ADI na poziomie 20 mg/kg masy ciała na dobę. Narażenie na spożycie w diecie uwodornionego poli-1-dekenu (E 907), stosowanego jako dodatek do żywności zostało obliczone w oparciu o regulacyjny scenariusz oceny maksymalnego poziomu narażenia. Średnie narażenie wynosiło od braku narażenia u niemowląt do 2,35 mg/kg masy ciała na dobę u małych dzieci. Wysokie wahało się od 0 mg/kg masy ciała na dobę u niemowląt i dorosłych do 6,69 mg/kg masy ciała na dobę. Szacunki dotyczące narażenia zawarte w regulacyjnym scenariuszu oceny najwyższego dopuszczalnego poziomu narażenia nie przekroczyły ADI w wysokości 20 mg/kg masy ciała na dobę dla wszystkich grup ludności.

Wniosek z oceny

Panel stwierdził, że narażenie na uwodorniony poli-1-deken (E 907) nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, jeżeli jest stosowane przy maksymalnych dozwolonych poziomach.

 

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2020.6034

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.