Ponowna ocena uwodornionego poli-1-dekenu (E 907) jako dodatku do żywności
Uwodorniony poli-1-deken (E 907) jest dopuszczony do stosowania w UE jako dodatek do żywności zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Jest to substancja chemiczna z grupy nabłyszczacze mająca na celu zwiększenie atrakcyjności produktów spożywczych. Zazwyczaj stosuje się ją na powierzchni produktów. Najczęściej wykorzystywana przy produkcji słodyczy pokrytych glazurą, ale także do nabłyszczania owoców.
Powody ponownej oceny
Uwodorniony poli-1-deken ma niską toksyczność ostrą i nie budzi obaw co do genotoksyczności. Toksyczność i rakotwórczość, a także badania toksykologiczne w zakresie rozrodczości i rozwoju nie były dostępne; w związku z tym panel oparł określenie dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) na poziomie, przy którym nie obserwuje się szkodliwych zmian (NOAEL), określonym w badaniu subchronicznym na szczurach, i ustalił ADI na poziomie 20 mg/kg masy ciała na dobę. Narażenie na spożycie w diecie uwodornionego poli-1-dekenu (E 907), stosowanego jako dodatek do żywności zostało obliczone w oparciu o regulacyjny scenariusz oceny maksymalnego poziomu narażenia. Średnie narażenie wynosiło od braku narażenia u niemowląt do 2,35 mg/kg masy ciała na dobę u małych dzieci. Wysokie wahało się od 0 mg/kg masy ciała na dobę u niemowląt i dorosłych do 6,69 mg/kg masy ciała na dobę. Szacunki dotyczące narażenia zawarte w regulacyjnym scenariuszu oceny najwyższego dopuszczalnego poziomu narażenia nie przekroczyły ADI w wysokości 20 mg/kg masy ciała na dobę dla wszystkich grup ludności.
Wniosek z oceny
Panel stwierdził, że narażenie na uwodorniony poli-1-deken (E 907) nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, jeżeli jest stosowane przy maksymalnych dozwolonych poziomach.
Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2020.6034
Przeczytaj także
-
05.03.2020
Zmiany w barwnikach do pisanek
Kwas sorbowy (E 200) został zatwierdzony jako dodatek do żywności w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj w wyższym niż dotychczasowym poziomie.
-
01.01.2020
Dodatki do żywności – trendy 2020
Produkty pochodzenia roślinnego i produkty funkcjonalne zyskują coraz większą popularność na rynku, w związku z czym składniki związane z tymi produktami również zyskują coraz większe zainteresowanie producentów...