Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Poradnik techniczny dla producentów: Metale i stopy stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Metale i stopy są stosowane w materiałach i artykułach mających kontakt z żywnością, takich jak sprzęt do przetwarzania żywności, pojemniki, opakowania i akcesoria kuchenne. Zdrowie człowieka może ucierpieć, gdy jony metali z materiałów dostaną się do żywności, zmienią jej właściwości organoleptyczne lub zostaną spożyte w ilościach większych niż zalecane w przewodniku, jest wspólnym dziełem Europejskiego Komitetu ds. Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością (CD-P-MCA), komitetu sterującego Europejskiej Dyrekcji ds. Jakości Leków i Opieki Zdrowotnej (EDQM), który zajmuje się pojawiającymi się zagrożeniami dla zdrowia ludzi wynikającymi ze stosowania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.

Zmienione drugie wydanie stanowi znaczącą aktualizację w stosunku do pierwotnego wydania z 2013 r. Obejmuje ono rezolucję Rady Europy CM/Res(2020)9 w sprawie bezpieczeństwa i jakości materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością , która określa ogólne zasady obowiązujące w tym obszarze.

Opisuje on pierwiastki chemiczne, które stanowią metalowe materiały i wyroby do kontaktu z żywnością lub mogą być obecne jako zanieczyszczenia, i określa konkretne limity uwalniania (SRL) dla tych pierwiastków, w stosownych przypadkach. Zawiera również rozdział poświęcony testom uwalniania, który zawiera aktualne instrukcje dotyczące pobierania próbek, pomiaru próbek testowych i obliczania wyników.

Uzupełniając ten instrument prawny, przewodnik uwzględnia opinie naukowe Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydane od 2013 r., a także stosowne publikacje krajowych organów oceny ryzyka, zebrane w drodze uzgodnionych konsultacji z interesariuszami. Przegląd danych dotyczących bezpieczeństwa doprowadził do zmian w SLR dla chromu, manganu i talu, a także dodano nową sekcję dotyczącą cyrkonu. Funkcjonariusze organów ścigania mogą stosować SRL i procedury testowe bezpośrednio, a krajowi decydenci polityczni mogą polegać na zharmonizowanych przepisach przewodnika podczas przyjmowania środków ustawodawczych i innych mających na celu zmniejszenie ryzyka dla zdrowia wynikającego z narażenia na niektóre metale.

Pobierz poradnik:


Źródło: https://www.edqm.eu/en/metals-and-alloys-used-in-food-contact-materials-and-articles

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.