Rejestracja

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Portal spożywczy FoodFakty informuje - Agro Tydzień - Spadek cen na rynku wieprzowiny

Autor: BGŻ BNP Paribas

Kategoria: Biznes i Ekonomia

Od drugiej połowy września ceny skupu trzody chlewnej utrzymują się poniżej średniej z odpowiedniego okresu  ostatnich pięciu lat, a także poniżej ich poziomu z analogicznego okresu przed rokiem. Według danych MRiRW w trzecim tygodniu października (16-22.10.2017) przeciętnie żywiec wieprzowy skupowano po 4,84 zł/kg, czyli o 2% taniej w relacji rocznej i o 6% mniej niż średnio w ostatnich pięciu latach.

Obserwowany spadek cen jest konsekwencją sytuacji na rynku unijnym, gdzie również ceny spadają. W połowie października br. średnio w Unii trzodę chlewną skupowano po 151,0 EUR/100 kg (masa poubojowa, klasy S,E), czyli o 3% taniej w ujęciu rocznym i o 8% mniej niż w poprzednim miesiącu. Zniżkowa tendencja cenowa widoczna jest w przypadku większości głównych producentów unijnych, m.in. w Niemczech (-2% r/r), Hiszpania (-8% r/r), czy też we Francji (-11% r/r).

Spadek cen na rynku unijnym wynika między innymi z faktu znacznego zmniejszenia popytu importowego ze strony Chin. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. do Chin wyeksportowano 896,9 tys. t produktów wieprzowych, wobec 1321,7 tys. t w analogicznym okresie przed rokiem, co oznacza spadek aż o 32%. Zmniejszenie wolumenu eksportu widoczne jest szczególnie w przypadku mięsa wieprzowego (-40%), w mniejszym stopniu w przypadku tłuszczów i podrobów (-24%).

Tak silnego spadku eksportu do Państwa Środka, nie jest w stanie zrekompensować wzrost zainteresowania ze strony Hongkongu (+2%), Japonii (+8%), Korei Południowej (+20%), czy też Filipin (+17%). W związku z tym w okresie od stycznia do sierpnia br. wolumen wywozu produktów wieprzowych z UE zmniejszył się o 11% i wyniósł 2,48 mln t, wobec 2,78 mln t przed rokiem.

Ważnym czynnikiem wspierającym ceny jest eksport. Jak wynika ze wstępnych danych MF (za: MRiRW) w okresie od stycznia do sierpnia br. z Polski wyeksportowano 315,6 tys. t mięsa wieprzowego (CN 0203), wobec 286,1 tys. t przed rokiem, co oznacza wzrost o 10%. Wyraźne ożywienie widoczne jest w handlu pozaunijnym. W analizowanym okresie, poza UE wysłaliśmy 91,4 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 30% więcej niż przed rokiem. Głównym odbiorcą pozostały Stany Zjednoczone, gdzie sprzedaliśmy 39,3 tys. t tego gatunku mięsa, czyli aż o 69% więcej niż przed rokiem.

Nie można jednak zapominać, że w Polsce nadal utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego mięsem wieprzowym. W okresie I-VIII br. wolumen importu wyniósł 448,9 tys. t i był o 2% większy r/r. Warto jednak zaznaczyć, że w wyniku silniejszego wzrostu eksportu nadwyżka importu nad eksportem zmniejszyła się o 14% do 133,3 tys. t.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych