Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Potencjał sztucznej inteligencji i rewolucji cyfrowej w przekształcaniu systemów rolno-spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sztuczna inteligencja i trwająca rewolucja cyfrowa nieuchronnie przekształcą świat i jego systemy rolno-spożywcze, tym pilniejszym staje się, aby przemiany, które dzieją się szybko, przyniosły korzyści wszystkim i przyczyniły się do rozwiązania globalnych wyzwań, powiedział QU Dongyu, dyrektor generalny FAO podczas niedawnego spotkania G7 (B7 ) w Rzymie.

Sztuczna inteligencja to nie tylko zmiana technologiczna, ale siła napędzająca fundamentalną transformację gospodarczą i społeczną na najszerszym poziomie. FAO uznaje jej siłę w zakresie zapewniania potencjalnych korzyści szerokiemu spektrum populacji oraz przyczyniania się do poprawy wydajności i zrównoważonego rozwoju.

Rolnictwo cyfrowe może zrewolucjonizować sposób, w jaki produkujemy, dystrybuujemy i konsumujemy żywność

Potencjalne korzyści dla rolników i zainteresowanych stron w systemach rolno-spożywczych obejmują lepsze dane dotyczące cen, minimalizację strat i marnotrawstwa żywności, poprawę bezpieczeństwa żywności i stymulowanie stosowania lepszych nasion, nawozów i zrównoważonych praktyk.

Aby poszerzyć pozytywny wpływ takich wspomagających innowacji, FAO ściśle współpracuje ze wszystkimi partnerami, w tym rządami, środowiskiem akademickim, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim i organizacjami międzynarodowymi, opowiadając się za solidnym podejściem obejmującym ukierunkowane, spójne i kompleksowe strategie i działania wdrażane w synergii i zgodnie z zasadami etycznymi.

Dane, energia, klimat

Dyrektor generalny FAO podkreślił centralną rolę, jaką dane odgrywają w sztucznej inteligencji i technologiach cyfrowych, zauważając, że dane wysokiej jakości są potrzebne do szkolenia innowacyjnych narzędzi i przyspieszania działań, takich jak transformacja systemów rolno-spożywczych. FAO posiada potężną bazę danych w FAOSTAT, dane mają kluczowe znaczenie dla ram strategicznych FAO na lata 2022–2031 oraz posiada laboratorium innowacji, w którym można eksperymentować z nowymi źródłami i metodami. Wniosek z tych inicjatyw jest taki, że ekosystemy danych wymagają znacznych inwestycji i skutecznej współpracy. FAO jest gotowa nawiązać współpracę z grupą B7 i sektorem prywatnym w tej dziedzinie.

Kolejnym absolutnie krytycznym obszarem współpracy i harmonizacji podejść jest sektor energetyczny. Dekarbonizacja do 2050 r. „po prostu nie jest możliwa” bez zajęcia się kwestią zużycia energii w systemach rolno-spożywczych.

Dyr. generalny Qu wezwał także podmioty z sektora prywatnego do zwiększenia ambicji w zakresie działań klimatycznych i wykazania większej odpowiedzialności wobec swoich łańcuchów dostaw i społeczności w krajach, z których pozyskują, kupują i sprzedają swoje produkty.

Źródło: FAO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.