Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Powłoka woskowa do świeżych produktów może zapewnić ochronę przed patogenami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2022 r. światowy rynek owoców i warzyw, wyceniony został na 144 mld USD (roczne tempo wzrostu - 5%) i jest znaczącą i prężną branżą o istotnym wpływie gospodarczym na całym świecie. Ponad 50% produkcji owoców jest tracone na różnych etapach obróbki produktów i zabiegów po zbiorach. Oprócz krótszego okresu przydatności do spożycia tych surowych towarów rolnych istnieje potencjalne ryzyko chorób przenoszonych przez żywność. Ryzyko to wynika ze specyfiki owoców i warzyw, które są spożywane głównie na surowo lub jedynie w minimalnym stopniu przetworzone i służą jako nośniki ludzkich patogenów bakteryjnych.

Straty owoców po zbiorach spowodowane gniciem i obawy dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności są znaczące w branży przetwórstwa owoców i warzyw. Dodatkowo wyzwaniem w dalszym ciągu pozostaje utrzymanie jakości towarów eksportowanych do odległych krajów.

Nowa technologia powlekania produktów woskiem może zapewnić lepszą ochronę przed patogenami przenoszonymi przez żywność

Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie Current Research in Food Science, nowa technologia powlekania produktów woskiem może zapewnić lepszą ochronę przed patogenami przenoszonymi przez żywność.

Aby rozwiązać te problemy amerykańscy naukowcy z Texas A&M University w College Station, uznanali zastosowanie związków bioaktywnych, takich jak olejki eteryczne, jako sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia poprzez działanie przeciwdrobnoustrojowe. W tym przypadku zastosowali innowacyjne podejście polegające na nanokapsułkowaniu olejku eterycznego z kory cynamonu przy użyciu koncentratu białek serwatkowych i wchłonięciu nanokapsułek w wosk spożywczy powszechnie stosowany na powierzchniach produktów.

Kompleksowo zbadali właściwości fizyczne, chemiczne i przeciwdrobnoustrojowe tego hybrydowego wosku, aby ocenić jego skuteczność w zwalczaniu różnych patogenów przenoszonych przez żywność, które często stanowią problem dla producentów i osób zajmujących się przetwórstwem po zbiorach. Nałożone powłoki wykazywały statyczny kąt zwilżania 85 ± 1,6° oraz narastający i opadający kąt zwilżania odpowiednio 90 ± 1,1° i 53,0 ± 1,6°, co przypomina właściwości zwilżające naturalnego wosku na jabłkach. Nanokapsułkowanie znacząco opóźnia uwalnianie olejku eterycznego, wydłużając okres półtrwania o 61 godzin w porównaniu do jego niekapsułkowanych odpowiedników. Opóźnienie to korelowało ze statystycznie istotną redukcją (p = 0,05) populacji bakterii, zapewniając zarówno natychmiastowe, jak i opóźnione (do 72 h) działanie przeciwbakteryjne, a także rozszerzone strefy zahamowania rozwoju grzybów w porównaniu z istniejącymi technologiami woskowymi, co wskazuje na obiecujące zastosowanie w przypadku owoców wysokiej jakości magazynowanych i eksportowanych. Wykorzystanie tej zaawansowanej technologii powlekania woskiem oferuje znaczny potencjał poprawy bezpieczeństwa żywności i zapewnienia zwiększonej ochrony towarów przed bakteriami i grzybami.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927123002356

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.