Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Powłoka woskowa do świeżych produktów może zapewnić ochronę przed patogenami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2022 r. światowy rynek owoców i warzyw, wyceniony został na 144 mld USD (roczne tempo wzrostu - 5%) i jest znaczącą i prężną branżą o istotnym wpływie gospodarczym na całym świecie. Ponad 50% produkcji owoców jest tracone na różnych etapach obróbki produktów i zabiegów po zbiorach. Oprócz krótszego okresu przydatności do spożycia tych surowych towarów rolnych istnieje potencjalne ryzyko chorób przenoszonych przez żywność. Ryzyko to wynika ze specyfiki owoców i warzyw, które są spożywane głównie na surowo lub jedynie w minimalnym stopniu przetworzone i służą jako nośniki ludzkich patogenów bakteryjnych.

Straty owoców po zbiorach spowodowane gniciem i obawy dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności są znaczące w branży przetwórstwa owoców i warzyw. Dodatkowo wyzwaniem w dalszym ciągu pozostaje utrzymanie jakości towarów eksportowanych do odległych krajów.

Nowa technologia powlekania produktów woskiem może zapewnić lepszą ochronę przed patogenami przenoszonymi przez żywność

Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie Current Research in Food Science, nowa technologia powlekania produktów woskiem może zapewnić lepszą ochronę przed patogenami przenoszonymi przez żywność.

Aby rozwiązać te problemy amerykańscy naukowcy z Texas A&M University w College Station, uznanali zastosowanie związków bioaktywnych, takich jak olejki eteryczne, jako sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia poprzez działanie przeciwdrobnoustrojowe. W tym przypadku zastosowali innowacyjne podejście polegające na nanokapsułkowaniu olejku eterycznego z kory cynamonu przy użyciu koncentratu białek serwatkowych i wchłonięciu nanokapsułek w wosk spożywczy powszechnie stosowany na powierzchniach produktów.

Kompleksowo zbadali właściwości fizyczne, chemiczne i przeciwdrobnoustrojowe tego hybrydowego wosku, aby ocenić jego skuteczność w zwalczaniu różnych patogenów przenoszonych przez żywność, które często stanowią problem dla producentów i osób zajmujących się przetwórstwem po zbiorach. Nałożone powłoki wykazywały statyczny kąt zwilżania 85 ± 1,6° oraz narastający i opadający kąt zwilżania odpowiednio 90 ± 1,1° i 53,0 ± 1,6°, co przypomina właściwości zwilżające naturalnego wosku na jabłkach. Nanokapsułkowanie znacząco opóźnia uwalnianie olejku eterycznego, wydłużając okres półtrwania o 61 godzin w porównaniu do jego niekapsułkowanych odpowiedników. Opóźnienie to korelowało ze statystycznie istotną redukcją (p = 0,05) populacji bakterii, zapewniając zarówno natychmiastowe, jak i opóźnione (do 72 h) działanie przeciwbakteryjne, a także rozszerzone strefy zahamowania rozwoju grzybów w porównaniu z istniejącymi technologiami woskowymi, co wskazuje na obiecujące zastosowanie w przypadku owoców wysokiej jakości magazynowanych i eksportowanych. Wykorzystanie tej zaawansowanej technologii powlekania woskiem oferuje znaczny potencjał poprawy bezpieczeństwa żywności i zapewnienia zwiększonej ochrony towarów przed bakteriami i grzybami.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927123002356

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.