Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Poznaj Dobrą Żywność - opinie w zakresie przyznania znaku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał w 2023 r. opinie w sprawie przyznania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” dla 79 produktów.

Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ) jest wyróżnieniem produktu oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.

Artykuły rolno-spożywcze wytwarzane w ramach krajowych systemów jakości, systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz systemu rolnictwa ekologicznego mogą być oznaczone znakiem jakości PDŻ bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pozostałe produkty, charakteryzujące się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej (w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych), mogą być wyróżnione znakiem jakości PDŻ po uzyskaniu decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz poprzedzającej jej opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W 2023 r. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał opinie w sprawie przyznania znaku jakości PDŻ dla 79 produktów, wśród których znalazły się:

  • mleko i jego przetwory – 32,
  • przetwory owocowe i warzywne – 21,    
  • wyroby ciastkarskie – 5,
  • soki – 4,
  • koncentraty zup – 3,
  • majonezy – 3,
  • świeże owoce i warzywa – 3,
  • wyroby garmażeryjne – 3,
  • inne produkty (np. przetwory zbożowe) – 5.

Więcej informacji na temat programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz listę produktów, które uzyskały decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przyznaniu znaku PDŻ można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/poznaj-dobra-zywnosc. 

Przy okazji warto wspomnieć, że proces certyfikacji produktów spożywczych wyróżnionych znakiem chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS), a także produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce nadzoruje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Oprócz tego, Inspekcja sprawuje szeroki nadzór nad jakością handlową żywności – „od pola do stołu” – a więc począwszy od etapu produkcji, poprzez obrót w handlu i gastronomii, aż po kontrolę graniczną. Za pomocą prowadzonych kontroli oraz działań edukacyjnych Inspekcja przeciwdziała zafałszowaniom żywności i innym możliwym nadużyciom rynkowym, z jednej strony chroni więc interesy polskich konsumentów, a z drugiej strony wspiera też rodzimych producentów, stojąc na straży wysokiej jakości i uczciwej konkurencji w branży rolno-spożywczej.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.