Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał w 2023 r. opinie w sprawie przyznania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” dla 79 produktów.
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ) jest wyróżnieniem produktu oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
Artykuły rolno-spożywcze wytwarzane w ramach krajowych systemów jakości, systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz systemu rolnictwa ekologicznego mogą być oznaczone znakiem jakości PDŻ bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pozostałe produkty, charakteryzujące się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej (w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych), mogą być wyróżnione znakiem jakości PDŻ po uzyskaniu decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz poprzedzającej jej opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W 2023 r. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał opinie w sprawie przyznania znaku jakości PDŻ dla 79 produktów, wśród których znalazły się:
Więcej informacji na temat programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz listę produktów, które uzyskały decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przyznaniu znaku PDŻ można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/poznaj-dobra-zywnosc.
Przy okazji warto wspomnieć, że proces certyfikacji produktów spożywczych wyróżnionych znakiem chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS), a także produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce nadzoruje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Oprócz tego, Inspekcja sprawuje szeroki nadzór nad jakością handlową żywności – „od pola do stołu” – a więc począwszy od etapu produkcji, poprzez obrót w handlu i gastronomii, aż po kontrolę graniczną. Za pomocą prowadzonych kontroli oraz działań edukacyjnych Inspekcja przeciwdziała zafałszowaniom żywności i innym możliwym nadużyciom rynkowym, z jednej strony chroni więc interesy polskich konsumentów, a z drugiej strony wspiera też rodzimych producentów, stojąc na straży wysokiej jakości i uczciwej konkurencji w branży rolno-spożywczej.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła dodanie win „ Terre Abruzzesi” / „Terre d'Abruzzo ” z włoskiego regionu Abruzji oraz „ Cabrito de Extremadura ”, mięsa koźląt z hiszpańskiego regionu Estremadura, do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PIG).
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra RiRW oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.