Prawo żywnościowe: Rozporządzenie Komisji UE 2018/213
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 12 lutego 2018 r. Komisja (UE) w opublikowała Rozporządzenie Komisji UE 2018/213 w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Pełna treść: Rozporządzenie Komisji UE 2018/213
Przeczytaj także
-
12.01.2018
Prawo żywnościowe: Decyzje Wykonawcze Komisji (UE) - nowe składniki żywności
Portal spożywczy FoodFakty informuje: Komisja (UE) opublikowała w ostatnim czasie kilka Decyzji Wykonawczych zezwalających na wprowadzenie do obrotu kolejnych produktów jako nowych składników żywności...
-
17.10.2017
Badanie Żywności - Ftalany i BPA w pudełkach od pizzy - nowe badania
Nowa, opracowana w Danii metoda służaca do wykrywania szkodliwych substancji chemicznych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (ang. food contact materials – FCMs) wyprodukowanych z papieru oraz kartonu...
-
07.07.2017
BPA na liście substancji wzbudzających szczególnie duże obawy (SVHC)?
W lutym 2017 roku ANSES (francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia, Żywności, Środowiska i Pracy) zwróciła się do ECHA (Europejskiej Agencji Chemikaliów) z wnioskiem o zakwalifikowanie BPA (bisfenolu A) do grupy SVHC...