Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany dwóch rozporządzeń związanych z Zielonym Ładem.
– Zmiany należy ocenić pozytywnie, gdyż usuwają i znacznie upraszczają, zgodnie z oczekiwaniami rolników, elementy Zielonego Ładu – powiedział minister Czesław Siekierski po zapoznaniu się z opublikowanymi dokumentami.
Komisja Europejska proponuje w szczególności: zniesienie ugorowania 4% gruntów ornych, wybór między dywersyfikacją a zmianowaniem, uproszczenia dotyczące okrywy glebowej, zmiany w zakresie sankcji związanych z warunkowością.
Od 2024 r. nie będzie obowiązku ugorowania 4 proc. gruntów ornych, o ile państwo członkowskie jeszcze w tym roku ustanowi taki ekoschemat, za który rolnicy otrzymywać będą dodatkową płatność.
Komisja proponuje, aby od 1 stycznia 2024 r. rolnicy mogli mieć wybór albo stosować dywersyfikację upraw (tj. różne uprawy) albo zmianowanie (tj. określone następstwo upraw roślin).W przypadku wyboru dywersyfikacji upraw dla gospodarstw o powierzchni:
Państwo członkowskie będzie miało swobodę w decydowaniu w jakim okresie roku ustanowić obowiązek utrzymania okrywy glebowej, co ułatwi rolnikom wykonywanie określonych zabiegów agrotechnicznych w dogodnym czasie. Jest to propozycja oczekiwana przez rolników.
W praktyce oznacza to zwolnienie gospodarstw do 10 ha użytków rolnych i z tych wymogów.
– Zaproponowane przez KE zmiany wychodzą naprzeciw postulowanym przez Polskę uproszczeniom oraz w dużej mierze odpowiadają na potrzeby rolników wyrażane podczas protestów, gdyż dotyczą takich wymagań, które mogą wpłynąć na ograniczenie produkcji i wzrost kosztów – zaznaczył minister Czesław Siekierski.
Wcześniej Komisja Europejska poinformowała również o odstąpieniu od zakładanego ograniczania stosowania środków ochrony roślin.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji zakończyła się przyjęciem rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek.
Już za niecały rok, 09-10 października 2024 r. w EXPO Kraków, odbędą się 16. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations. To wydarzenie o ugruntowanej pozycji na rynku, które każdego roku odwiedzają tysiące gości z Polski i zagranicy.