Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd metod oznaczania gatunków podrobów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (DEFRA) opublikował raport końcowy Projektu FA0185 (prowadzony od 1 maja 2020 r. do 30 września 2021 r.), który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych. Powyższe zapewni organom ścigania narzędzia do weryfikacji oznakowania podrobów w produktach mięsnych i wykrywania niezgłoszonej obecności tkanki podrobowej w produktach mięsnych – chroniąc konsumentów przed fałszowaniem żywności.

Przegląd metod wykrywania obecności podrobów

W ramach tego projektu przeprowadzono badanie obejmujące krytyczny przegląd metod zgłoszonych dotychczas w środowisku naukowym, konsultacje z ekspertami branżowymi oraz badanie technologii i podejść stosowanych w innych sektorach w celu określenia metod, które są obecnie lub mogą być w przyszłości dostępne do wykrywania podrobów. 

Podczas przeglądu krytycznego trzy metody zostały uznane za najbardziej odpowiednie technologie do wykrywania zafałszowań podrobami w łańcuchu dostaw mięsa. Wszystkie wybrane metody mają możliwość określenia rodzaju podrobów i ilościowego pomiaru poziomu tkanek podrobowych w produkcie spożywczym. Metody zostały również wybrane pod kątem ich przydatności do stosowania przez laboratoria wykonawcze w Wielkiej Brytanii.

Wybrane metody:

- Analiza metali śladowych z wykorzystaniem spektrometrii mas ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS)

- Spektroskopia w średniej podczerwieni

- Wykrywanie markerów peptydowych z wykorzystaniem chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS/MS)

Ocena metod, rekomendacje

Podczas oceny tych trzech technologii chromatografia cieczowa ze spektrometrią mas wykazała zdolność do wykrywania peptydów specyficznych dla podrobów. Jest to metoda jakościowa z możliwością rozwinięcia zdolności ilościowej i wykazała również możliwość określenia gatunku.

Analiza metali śladowych wykazała korelację pomiędzy ilościową obecnością podrobów a obecnością sześciu metali śladowych. W przypadku tej metody warunkiem wstępnym była wiedza o tym, jakie gatunki i jaka tkanka podrobów były obecne, aby zapewnić ilościowe oznaczenie podrobów.

Wynikiem projektu jest rekomendacja stosowania obu tych technologii (ICP-MS i LC-MS/MS) jako metod wykrywania zafałszowań mięsa podrobami.

Spektroskopia w średniej podczerwieni wykazała dużą zmienność między powtórzeniami każdej próbki, a zatem przy użyciu tej technologii nie uzyskano znaczących danych. Zalecono, aby ta technologia nie była dalej wykorzystywana do oznaczania podrobów.

Ponadto porównano obie rekomendowane metody pod względem przydatności do stosowania w działaniach związanych z egzekwowaniem prawa (np. porównanie poziomu wykrywania, koszt testów, wymagane inwestycje, wymagania szkoleniowe). Stwierdzono, że obie metody są odpowiednie do przyszłego zastosowania przez organy ściągania w celu stwierdzenia fałszowania mięsa podrobami. Na koniec rozważono również przyszłe wymagania dotyczące przygotowania metody odpowiedniej do zastosowania w działaniach egzekucyjnych, w tym walidacji metody. Pełny dokument podsumowujący projekt dostępny jest pod linkiem źródłowym.

Źródło: Department for Environment, Food & Rural Affairs

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.