Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W styczniu tego roku Food Standard Agency UK opublikowała przewodnik dla operatorów żywności:
Bezpieczeństwo i trwałość zapakowanych schłodzonych produktów żywnościowych pakowanych w próżni oraz w atmosferze modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem nie-proteolitycznego Clostridium botulinum - Styczeń 2017.
Ze względu na duże zainteresowanie polskich producentów stosowaniem powyższych opakowań i ich wpływu na trwałość produktów, jak również rosnący eksport polskiej żywności do UK, postanowiliśmy przedstawić Państwu ten dokument w kilku częściach w najbliższych biuletynach FoodFakty. Niniejszy dokument nie stanowi wytycznych prawnych obowiązujących na terenie RP, ale daje wiele bardzo cennych wskazówek w obszarze trwałości produktów i rozwoju HACCP.
Wprowadzenie:
Niniejsze wytyczne można zastosować do wszystkich produktów surowych, schłodzonych, a także produktów gotowych do spożycia, pakowanych próżniowo (VP- vacuum packed) lub pakowanych w atmosferze modyfikowanej (MAP). Dokument doradza, w jaki sposób wyprodukować te pokarmy bezpiecznie.
Bakteria Clostridium botulinum jest w stanie rozwijać się i wytwarzać szkodliwe toksyny w warunkach beztlenowych, dlatego ważne jest, żeby schłodzone produkty w opakowaniu próżniowym miały niezbędne czynniki kontroli lub zabezpieczenia w celu zminimalizowania ryzyka wzrostu oraz produkcji toksyny przez bakterię przez cały okres trwałości produktu.
Poradnik wyjaśnia zasadę 10-dniowego terminu przydatności oraz wymagania na dodatkowe czynniki kontrolne, dla produktów w których okres przechowywania jest dłuższy niż 10 dni.
Grupa docelowa:
Niniejszy poradnik zalecany jest do stosowania przez producentów i sprzedawców produktów schłodzonych, pakowanych w próżni lub w atmosferze modyfikowanej (VP/MAP), a także jako pomoc w praktycznym rozwoju procedur HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) dla tych produktów. Został zaprojektowany tak, aby zaspokoić potrzeby na wszystkich poziomach doświadczenia, od kierowników technicznych w dużych przedsiębiorstwach do małych firm. Poradnik ma również pomóc Funkcjonariuszom Inspekcji (UK) w wykonywaniu swoich obowiązków kontrolnych.
Zasięg regionalny:
Zjednoczone Królestwo.
Status prawny:
Niniejszy poradnik zawiera informacje najlepszych praktyk, podsumowując porady Komitetu Doradczego ds. bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności (ACMSF).
Cel, powód:
Wytyczne podsumowuje raport ACMSF dotyczący pakowania próżniowego oraz towarzyszących im procesów, Kodeks Postępowania dla Producentów chłodzonej żywności pakowanej w próżni i atmosferze modyfikowanej oraz zalecenia zawarte w raporcie ACMSF 2006 dostępne pod adresem:
http://acmsf.food.gov.uk/acmsfreps/acmsfannualreports
ACMSF zaleca maksymalny 10 dniowy okres przydatności dla produktów pakowanych próżniowo i w atmosferze modyfikowanej oraz przechowywanie w temperaturze od 3 ° C do 8 ° C, gdy nie można zidentyfikować innych określonych czynników kontrolujących.
Względy bezpieczeństwa mikrobiologicznego podsumowane w tym przewodniku zostały ograniczone do kontroli nie-proteolitycznych (psychrotropowych) C. botulinum, które są w stanie rosnąć i produkować toksyny w temperaturze 3 ° C i powyżej. Poniżej 3 ° C, nie- proteolityczne C. botulinum nie rosną i nie wytwarzają toksyny, więc produkty przechowywane w temperaturze poniżej 3 ° C, nie są objęte zakresem niniejszego poradnika.
Podmioty działające na rynku żywności muszą uwzględniać również inne zagrożenia, w szczególności Listeria monocytogenes, która również jest zdolna do wzrostu w temperaturach chłodniczych, a zatem powinna zostać uwzględniona w procedurach HACCP, a także podczas ustalania okresu trwałości produktu.
Dalsza część opracowania w kolejnych biuletynach lub bezpośrednio w biurze FoodFakty.
Zapraszamy do kontynuowania lektury.
Przeczytaj także
Prezentujemy Państwu kolejną część Przewodnika: Bezpieczeństwo i trwałość zapakowanych schłodzonych produktów żywnościowych pakowanych w próżni oraz w atmosferze modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem...
Prezentujemy Państwu kolejną część Przewodnika: Bezpieczeństwo i trwałość zapakowanych schłodzonych produktów żywnościowych pakowanych w próżni oraz w atmosferze modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem...
Prezentujemy Państwu kolejną część Przewodnika: Bezpieczeństwo i trwałość zapakowanych schłodzonych produktów żywnościowych pakowanych w próżni oraz w atmosferze modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem...