Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pseudobanany cennym sprzymierzeńcem w walce z głodem na świecie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Łodygi, korzenie i miąższ owoców

Nowe badania etiopsko-brytyjskiego zespołu naukowców wskazują, że powszechnie uprawiana na terenie Afryki roślina z rodziny bananowatych może okazać się ważnym sojusznikiem w zwalczaniu głodu na świecie. Ensete ventricosum, czyli bananowiec abisyński, zwany też czasami „pseudobananowcem”, stanowi jeden z podstawowych składników w kuchni etiopskiej. Jego łodygi i korzenie spożywa się samodzielnie lub mieli na mąkę, miąższ owoców natomiast wykorzystywany jest do przygotowywania kaszek i pieczywa. Według naukowców roślina ta ma jednak o wiele większy potencjał.

Źródło wyżywienia 20 milionów osób

Badanie opublikowane niedawno w czasopiśmie naukowym Environmental Research Letters wskazuje, że bananowiec abisyński stanowi źródło wyżywienia dla blisko 20 milionów osób mieszkających w Etiopii. Roślina ta owocuje przez cały rok i jest odporna na zmiany klimatu, co według badaczy czyni z niej idealne źródło pożywienia dla krajów często nawiedzanych przez susze i inne niekorzystne zjawiska atmosferyczne. Ensete ventricosum „to roślina uprawna, która może odegrać istotną rolę w zrównoważonym rozwoju i zwiększaniu bezpieczeństwa żywnościowego”, stwierdził dr Wendawek Abebe z Hawassa University w Auasa w Etiopii.

Poprawa bezpieczeństwa żywnościowego

Badacze dodają również, że w przeciwieństwie do innych roślin z rodziny bananowatych bananowiec abisyński nie był dotychczas uprawiany w innych miejscach. Oszacowali oni, że jego wykorzystanie na szeroką skalę mogłoby przyczynić się do wykarmienia ponad 100 milionów osób i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe nie tylko w samej Etiopii, ale też w innych regionach Afryki, w tym w Kenii, Ugandzie czy Rwandzie. Naukowcy zaznaczają jednak, że rozpowszechnienie uprawy Ensete ventricosum wymaga specjalistycznej wiedzy, którą posiadają tylko nieliczni eksperci.

Przyszłe perspektywy

Jak podkreślają autorzy badań, lokalne preferencje żywieniowe, uwarunkowania kulturowe oraz różnice w stylu życia w poszczególnych regionach geograficznych to istotne czynniki, które należy wziąć pod uwagę przed podjęciem prób popularyzacji wykorzystania bananowca abisyńskiego. Nie zmienia to jednak faktu, że w momentach ograniczonego dostępu do żywności roślina ta może okazać się niezwykle cennym sprzymierzeńcem.

Źródła: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ac40b2#erlac40b2s4

https://www.newfoodmagazine.com/news/160703/enset-banana-could-feed-millions/?fbclid=IwAR164qXjuhlD2ro16A5PLWEWweiKjdos-ZnrLvxL080YRCG8EW6Nt8nKTD0

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.