Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Łańcuchy dostaw bananów okazały się odporne na kryzys COVID-19

Kategoria: Biznes

Globalny eksport bananów osiągnął w 2019 r. rekordowy poziom 24,9 mln ton, co stanowiło wzrost o 3,5% w porównaniu z 2018 r. Za ten wzrost ponownie odpowiadały przede wszystkim Ekwador i Filipiny, dwaj czołowi eksporterzy dostarczający łącznie 44% światowego eksportu bananów. Jednocześnie nastąpił spadek importu odpowiednio o 1% i 4% u dwóch największych importerów netto Unii Europejskiej (44% światowego importu) i USA (17%).

Wzrost znaczenia Chin na rynku bananów

W międzyczasie import do Chin osiągnął 1,93 mln ton tj. wzrost o 19% w porównaniu z 2018 r. (12% światowego importu). Chiński popyt importowy na banany jest napędzany szybkim wzrostem dochodów i zmianami preferencji konsumentów. W rezultacie Chiny wyprzedziły Federację Rosyjską (6% światowego importu) i stały się trzecim co do wielkości importerem bananów na świecie. W tym czasie Polski import stanowił 1,9% światowego importu bananów, co dawało naszemu krajowi 13. miejsce w światowym imporcie. I choć nie ma ostatecznych danych za 2020 r. to wstępne, niepełne dane wskazują na wzrost importu bananów do UE w 2020 r.

Pandemia COVID-19 miała wpływ na rynek bananów

Handel łatwo psującymi się bananami jest bardziej narażony na zakłócenia niż handel produktami o długim terminie przydatności. W 2020 r. obserwowaliśmy nietypowe wahania podaży i popytu w pierwszej połowie roku z powodu problemów ze zbiorem, zakłóceń łańcucha dostaw oraz zmiany zachowań zakupowych konsumentów spowodowanej COVID-19. Co prawda łańcuchy dostaw bananów wykazywał, w stosunku do innych owoców tropikalnych, większą odporność na kryzys ale konsumenci rzadziej chodzili do sklepów, a w czasie jednostkowych zakupów kupowali więcej m.in. bananów. Niemniej jednak mimo tych wyzwań w ciągu dziewięciu miesięcy 2020 r. polski handel zagraniczny bananami wzrósł. Do września 2020 r. wolumen importu bananów do Polski wzrósł o 21% do poziomu 423 tys. t, a jego wartość o 17,3% do poziomu 234 mln EUR. Jednocześnie eksport bananów również wzrósł o 20% ilościowo, do poziomu 62 tys. t, i o 23% wartościowo, do poziomu prawie 48 mln EUR.

Prognozy dotyczące przyszłości rynku bananów są optymistyczne

Prognozy FAO dotyczące rynku bananów zastrzegają, że sytuacja średniookresowa jest niepewna i zależna od szybkość nastania wzrostu gospodarczego po pandemii. Niemniej jednak zakładając średnie warunki pogodowe i brak dalszego gwałtownego rozprzestrzeniania się chorób bananów, prognoza FAO przewiduje, że światowa produkcja bananów powinna wzrosnąć o 1,5% rocznie do 132,6 mln ton w 2029 r. Oczekuje się, że popyt na banany zostanie nasycony w większości regionów i będzie napędzany głównie przez wzrost populacji.

Kto w przyszłości będzie w czołówce producentów?

FAO przewiduje, że Azja pozostanie czołowym producentem na świecie, z ponad 51% udziałem w globalnej produkcji bananów. Za to produkcja z wiodącego regionu eksportowego - Ameryki Łacińskiej i Karaibów ma osiągnąć 34,8 mln ton bananów i będzie stymulowana rosnącym popytem na kluczowych rynkach importowych, przede wszystkim w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych i Federacji Rosyjskiej. Najwięksi eksporterzy, tj. Ekwador, Gwatemala, Kolumbia i Kostaryka powinni skorzystać na tym wzroście popytu, zakładając, że produkcję można będzie uchronić przed niekorzystnymi skutkami zjawisk klimatycznych i rozprzestrzeniania się chorób roślin i ludzi.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.