Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ptasia grypa – nowe zalecenia EFSA, by wzmocnić gotowość krajów UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zdaniem ekspertów z EFSA, migrujące dzikie ptaki, przekraczające północno-wschodnie granice Unii Europejskiej, najprawdopodobniej wprowadzają na jej terytorium wirus ptasiej grypy.

Grupa ekspertów z EFSA przeprowadziła ocenę ryzyka, dotyczącą wprowadzenia do Unii Europejskiej wirusa ptasiej grypy. Eksperci dokonali przeglądu metod nadzoru, w tym przede wszystkim monitorowania przez państwa członkowskie, a także środków podjętych przez nie w celu zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa. Zalecenia wydane przez EFSA opierają się na dokładnym przeglądzie wszystkich dostępnych danych związanych z influenzą ptaków z ostatnich lat.

Jak podsumowuje pracę nad zaleceniami Arjan Stegeman, przewodniczący grupy roboczej ds. ptasiej grypy: „opracowanie wzmocni gotowość Unii Europejskiej do wybuchu ptasiej grypy, tuż przed szczytowym momentem zagrożenia wirusem, który przypada na jesień i zimę”. Przewodniczący podkreślił również, iż wydanie nowych zaleceń w sprawie ptasiej grypy nie byłoby możliwe bez ścisłej współpracy z państwami członkowskimi dotkniętymi epidemią choroby.

Jednym z głównych zaleceń ekspertów z EFSA jest zgłaszanie martwych ptaków wodnych do lokalnych organów weterynaryjnych, zwłaszcza w czasie trwania „sezonu grypowego”. Ponadto, eksperci podkreślają, iż ważne jest również sprawdzenie czy ptasia grypa nie dotknęła hodowlanych ptaków wodnych takich, jak kaczki czy gęsi. Mogą one łatwo kontaktować się z dzikim ptactwem, które jest odpowiedzialne za rozprzestrzenianie wirusa. U żywych ptaków badanie wykonuje się poprzez analizę próbki krwi. W przypadku martwych sztuk należy ustalić przyczynę zgonu, biorąc pod uwagę potencjalne ryzyko zachorowania na ptasią grypę.

Rolnicy i hodowcy drobiu powinni podjąć odpowiednie środki w celu zwiększenia bezpieczeństwa biologicznego. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa nie wolno dopuścić do kontaktu dzikiego ptactwa i zwierząt hodowlanych. W celu wyeliminowania kontaktu zaleca się stosowanie sieci oraz trzymanie drobiu wewnątrz budynków, szczególnie podczas szczytu „sezonu grypowego”. Ponadto nie należy przemieszczać zwierząt pomiędzy gospodarstwami.

EFSA, Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), laboratorium referencyjne UE ds. ptasiej grypy oraz władze państw członkowskich dotkniętych zachorowaniami opublikowały wspólnie stworzony raport, w którym ujęto problematykę związaną z ptasią grypą ze szczególnym uwzględnieniem aktualnej sytuacji. Raport będzie aktualizowany 4 razy w ciągu roku.

Raport: https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/5018

Źródło:

EFSA: Grippe aviaire : conseils de l’EFSA pour renforcer l’état de préparation de l'UE

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.