Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 12.05.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

WHO opublikowało nowe wytyczne dotyczące rozważań na temat środków w zakresie zdrowia publicznego związanych ze szkolnictwem w związku z COVID-19 jako załącznik do wcześniejszych wytycznych dotyczących dostosowania środków w zakresie zdrowia publicznego i środków socjalnych opublikowany w dniu 15 kwietnia 2020 r.

WHO wydało oświadczenie w sprawie używania tytoniu a COVID-19. Palenie tytoniu jest znanym czynnikiem ryzyka dla wiele infekcji dróg oddechowych i zwiększa nasilenie chorób układu oddechowego. Dokonując przeglądu badań eksperci ds. zdrowia publicznego zwołani przez WHO stwierdzili, że palacze są bardziej podatni na rozwój ciężkich chorób z COVID-19, w porównaniu z niepalącymi. WHO wzywa naukowców, badaczy i media, by byli ostrożni we wzmacnianiu niepotwierdzonych twierdzeń, że tytoń lub nikotyna mogą zmniejszyć ryzyko COVID-19.

Dyrektor generalny Dr. Tedros podczas briefingu prasowego wezwał do powolnego, stałego znoszenia tzw. blokady, co jest kluczowe dla stymulowania gospodarek, a także uważne obserwowanie wirusa w celu umożliwienia szybkiego wdrożenia środków kontroli w przypadku jego pojawienia się.

W "Subject in Focus" WHO Operations and Support Logistics (OSL), we współpracy z siecią techniczną uniwersytetów, architektów, inżynierów biomedycznych i innych ekspertów w dziedzinie zdrowia, pracuje nad wsparciem dla ośrodków leczenia COVID-19, samokwarantanny i placówek społecznych na wniosek państw ubiegających się o wskazówki techniczne w zakresie tworzenia takich obiektów.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 12 maja 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 12 maja 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 12 maja 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn