Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Regionalna Konferencja FAO dla Europy w Polsce

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Uroczystego otwarcia konferencji dokonał Wicepremier, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk. W swoim przemówieniu nawiązał do trudnej sytuacji ekonomicznej i politycznej, w jakiej znalazł się świat oraz region. Konflikt zbrojny na Ukrainie wywołany przez Rosję wygenerował nowe wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego w skali globalnej. Wicepremier podkreślił, że w tej sytuacji jeszcze większe znaczenie mają inicjatywy uruchomione w ramach Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021 oraz ścisła współpraca w ramach FAO.  
Celem, odbywającej się co dwa lata, konferencji regionalnej jest ukierunkowanie działań FAO tak, aby odzwierciedlały potrzeby państw członkowskich na szczeblu regionalnym. 
Tegoroczne tematy przewodnie wydarzenia to:

  • Droga do przekształconych systemów żywnościowych w Europie i Azji Środkowej – regionalne działania w celu wdrożenia Ram strategicznych FAO 2022-2031.
  • Zrównoważone łańcuchy żywnościowe dla żywienia, praktyczne podejście do przekształcenia systemów żywnościowych w kierunku zdrowego odżywiania w Europie i Azji Środkowej.

Dodatkowo podczas sesji zostanie zaprezentowany stan prac nad globalnymi strategiami FAO w zakresie nauki i innowacji oraz zmian klimatycznych. Z inicjatywy grupy państw członkowskich do agendy Konferencji został włączony punkt dotyczący wpływu agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę na światowe bezpieczeństwo żywnościowe i rolnictwo, w tym światowe ceny żywności.
Pan Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który nadzoruje prace Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski wziął udział w pierwszym dniu konferencji.
Konferencję, która odbywa się w formie hybrydowej i potrwa do 13 maja 2022 roku, można śledzić na bieżąco online na stronie FAO.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn