Regionalna Konferencja FAO dla Europy w Polsce
Uroczystego otwarcia konferencji dokonał Wicepremier, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk. W swoim przemówieniu nawiązał do trudnej sytuacji ekonomicznej i politycznej, w jakiej znalazł się świat oraz region. Konflikt zbrojny na Ukrainie wywołany przez Rosję wygenerował nowe wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego w skali globalnej. Wicepremier podkreślił, że w tej sytuacji jeszcze większe znaczenie mają inicjatywy uruchomione w ramach Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021 oraz ścisła współpraca w ramach FAO.
Celem, odbywającej się co dwa lata, konferencji regionalnej jest ukierunkowanie działań FAO tak, aby odzwierciedlały potrzeby państw członkowskich na szczeblu regionalnym.
Tegoroczne tematy przewodnie wydarzenia to:
- Droga do przekształconych systemów żywnościowych w Europie i Azji Środkowej – regionalne działania w celu wdrożenia Ram strategicznych FAO 2022-2031.
- Zrównoważone łańcuchy żywnościowe dla żywienia, praktyczne podejście do przekształcenia systemów żywnościowych w kierunku zdrowego odżywiania w Europie i Azji Środkowej.
Dodatkowo podczas sesji zostanie zaprezentowany stan prac nad globalnymi strategiami FAO w zakresie nauki i innowacji oraz zmian klimatycznych. Z inicjatywy grupy państw członkowskich do agendy Konferencji został włączony punkt dotyczący wpływu agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę na światowe bezpieczeństwo żywnościowe i rolnictwo, w tym światowe ceny żywności.
Pan Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który nadzoruje prace Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski wziął udział w pierwszym dniu konferencji.
Konferencję, która odbywa się w formie hybrydowej i potrwa do 13 maja 2022 roku, można śledzić na bieżąco online na stronie FAO.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
10.05.2022
FDA zaprezentowała projekt wytycznych dotyczących poziomów ołowiu w sokach
10 ppb dla soku jabłkowego oraz 20 ppb dla innych rodzajów soków - propozycja FDA.
-
11.04.2022
FAO o wpływie wojny na bezpieczeństwo żywnościowe w Ukrainie
Wstępne szacunki FAO na temat wpływu konfliktu na światowe rynki rolne i ryzyka związanego z konfliktem, sugeruje, że między 20-30% powierzchni upraw zbóż ozimych, kukurydzy i słonecznika w Ukrainie pozostanie niezebrane lub nie zostaną obsadzone tej wiosny. Na plony tych upraw prawdopodobnie negatywnie wpłynie również brak nawozów i pestycydów.
-
09.03.2022
Jak konflikt Rosja-Ukraina wpłynie na sytuację branży rolno-spożywczej?
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.