Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Władze kubańskie zniosły zakaz importu mięsa drobiowego i jego produktów z Polski wyprodukowanych po 23 sierpnia br.
Decyzja o ponownym otwarciu rynku kubańskiego jest wynikiem odzyskania przez Polskę statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (H5N1).
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Sekcja zdecydowała o rozbudowie części normy dotyczącej oceny jakości mięsa wołowego w zakresie informacji związanych z warunkami oceny wstępnej tusz, technikami oceny, pomiarami standardów jakości mięsa, czy też kompetencjami i kwalifikacjami osób dokonujących oceny tusz.
Współczesny konsument musi być konsumentem świadomym. Napierają na nas informacje z każdej strony. Nawet na opakowaniach żywności. Które informacje powinny być zamieszczane na etykietach obligatoryjnie, a które dobrowolnie? Jak je czytać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.