Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek serów w Polsce

Kategoria: Biznes

Według danych GUS w pierwszych siedmiu miesiącach 2020 r. w dużych zakładach w Polsce wyprodukowano 283 tys. t serów twarogowych niedojrzewających, czyli o 2,9% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wzrost produkcji tych serów był odpowiedzią na wzrost zapotrzebowania konsumentów na rynku wewnętrznym. W I połowie 2020 r. ich dostawy na rynek krajowy były o 8% większe niż przed rokiem.

Silny spadek eksportu serów do Włoch

Mniejszy był natomiast popyt eksportowy. Wg danych Eurostat w pierwszej połowie br. wolumen eksportu serów świeżych był o 13,8% mniejszy niż w I półroczu 2019 r. Najgłębszy spadek dotyczył sprzedaży do Włoch, dokąd eksport zmniejszył się o 70% do 1,7 tys. t. Wolumen sprzedaży do Niemiec obniżył się natomiast o 11% do 12,2 tys. t. Wzrost sprzedaży odnotowano natomiast na rynki pozaunijne (o 15% do 10,7 tys. t), w tym na Ukrainę o 79% do 2,0 tys. t i Libanu o 274% do 0,3 tys. t.

Mniejsze dostawy serów dojrzewających na rynek krajowy

W pierwszych siedmiu miesiącach 2020 r. produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających wyniosła 200 tys. t i była o 0,3% większa niż rokiem. Popyt wewnętrzny na te produkty był mniejszy niż przed rokiem – w I połowie br. dostawy na rynek krajowy były o 8% mniejsze (r/r).

Wzrost eksportu serów świeżych poza UE

Spadek zainteresowania na rynku krajowym został w pewnym stopniu zrekompensowany przez rosnący eksport. W I połowie 2020 r. jego wolumen wyniósł 56,8 tys. t i był o 8% większy niż w I półroczu 2019 r. Podobnie jak w przypadku serów świeżych, znacząco zwiększyła się sprzedaż na rynki pozaunijne, gdzie wolumen eksportu był ponad 2-krotnie większy niż przed rokiem i osiągnął 17,3 tys. t. O 5,5 tys. t., czyli o 230% zwiększył się eksport na Ukrainę, a o ponad 1,0 tys. t do Panamy. Najgłębszy wolumenowy spadek zaobserwowano natomiast w przypadku Niemiec – o 2,5 tys. t czyli o 37%.

Zapasy większe niż w zeszłym roku

Mniejsze zapotrzebowanie na rynku krajowym skutkowało wzrostem zapasów serów dojrzewających, które na koniec czerwca 2020 r. według GUS wyniosły 15,7 tys. t., czyli o 27% więcej niż przed rokiem.

Większa produkcja serów topionych

W pierwszych siedmiu miesiącach 2020 r. produkcja serów topionych w Polsce wyniosła 44 tys. t i była o 5% większa niż przed rokiem. Większa produkcja była odpowiedzą na wzrost zapotrzebowania na rynku krajowym – wzrost dostaw w I półroczu 2020 r. o 3% (r/r), jak i wzrost wolumenu eksportu o 1,7% do 24,1 tys. t. W konsekwencji ich zapasy na koniec II kw. 2020 r. wyniosły 2,7 tys. t i były o 0,3% większe niż przed rokiem.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.