Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella Poona – stanowisko EFSA w sprawie zatruć wśród niemowląt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ocena Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA sugeruje wspólne źródło pochodzenia międzynarodowej epidemii związanej z bakterią Salmonella Poona, które dotknęło małe dzieci we Francji, Belgii i Luksemburgu.

Urzędnicy służb zdrowia we Francji, Belgii i Luksemburgu zgłaszali przypadki występowania zatruć bakterią Salmonella Poona wśród dzieci, wszystkie zgłoszenia były genetycznie związane z tym samym ogniskiem. Ogółem w Unii Europejskiej odnotowano 32 potwierdzone przypadki: 30 we Francji, 1 w Belgii, 1 w Luksemburgu. Wszyscy pacjenci doświadczyli objawów w okresie od sierpnia 2018 r. Do lutego 2019 r.

Produkt skażony Salmonellą Poona

Ocena EFSA i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) wskazuje, że wspólnym źródłem epidemii są trzy produkty dla niemowląt, a dokładnie mleko w proszku na bazie ryżu wyprodukowane przez fabrykę w Hiszpanii w okresie od sierpnia do października 2018 r. I sprzedawane przez francuską firmę.

Wszystkie przypadki, dla których dostępne są informacje, spożywały te produkty (30 z 32).

Produkty były sprzedawane również do innych krajów (UE, EFTA i innych krajów) za pośrednictwem handlu elektronicznego i hurtowników. Ponadto francuska firma sprzedała produkty do czterech krajów poza Europą.

Trudności z wykrywaniem Salmonelli

Jak dotąd wszystkie testy przeprowadzone w hiszpańskiej fabryce i na próbkach wszczepionych partii były negatywne dla Salmonelli Poona. Może to wynikać z faktu, że Salmonella jest zazwyczaj trudna do wykrycia w produktach suszonych i wymaga pobierania próbek i metod testowania o wysokim stopniu czułości.

Ostrzeżenie publiczne

Publiczne ostrzeżenia i wycofania zostały wydane w krajach, w których produkty były dystrybuowane, co według ekspertów EFSA i ECDC powinno zmniejszyć ryzyko nowych zakażeń.

Szczegółowe Sprawozdanie: Przypadki zatruć Salmonella Poona związane ze spożywaniem preparatów dla niemowląt

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.