Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella Poona – stanowisko EFSA w sprawie zatruć wśród niemowląt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ocena Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA sugeruje wspólne źródło pochodzenia międzynarodowej epidemii związanej z bakterią Salmonella Poona, które dotknęło małe dzieci we Francji, Belgii i Luksemburgu.

Urzędnicy służb zdrowia we Francji, Belgii i Luksemburgu zgłaszali przypadki występowania zatruć bakterią Salmonella Poona wśród dzieci, wszystkie zgłoszenia były genetycznie związane z tym samym ogniskiem. Ogółem w Unii Europejskiej odnotowano 32 potwierdzone przypadki: 30 we Francji, 1 w Belgii, 1 w Luksemburgu. Wszyscy pacjenci doświadczyli objawów w okresie od sierpnia 2018 r. Do lutego 2019 r.

Produkt skażony Salmonellą Poona

Ocena EFSA i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) wskazuje, że wspólnym źródłem epidemii są trzy produkty dla niemowląt, a dokładnie mleko w proszku na bazie ryżu wyprodukowane przez fabrykę w Hiszpanii w okresie od sierpnia do października 2018 r. I sprzedawane przez francuską firmę.

Wszystkie przypadki, dla których dostępne są informacje, spożywały te produkty (30 z 32).

Produkty były sprzedawane również do innych krajów (UE, EFTA i innych krajów) za pośrednictwem handlu elektronicznego i hurtowników. Ponadto francuska firma sprzedała produkty do czterech krajów poza Europą.

Trudności z wykrywaniem Salmonelli

Jak dotąd wszystkie testy przeprowadzone w hiszpańskiej fabryce i na próbkach wszczepionych partii były negatywne dla Salmonelli Poona. Może to wynikać z faktu, że Salmonella jest zazwyczaj trudna do wykrycia w produktach suszonych i wymaga pobierania próbek i metod testowania o wysokim stopniu czułości.

Ostrzeżenie publiczne

Publiczne ostrzeżenia i wycofania zostały wydane w krajach, w których produkty były dystrybuowane, co według ekspertów EFSA i ECDC powinno zmniejszyć ryzyko nowych zakażeń.

Szczegółowe Sprawozdanie: Przypadki zatruć Salmonella Poona związane ze spożywaniem preparatów dla niemowląt

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn