Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella Strathcona: Jak pomidory z Sycylii wywołały kryzys w 16 krajach Europy?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europa zmaga się z poważnym wybuchem Salmonelli Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w różnych krajach. Zakażenia zostały powiązane z pomidorami pochodzącymi z Włoch, a szczególnie podejrzanymi są dostawy z Sycylii.

Od stycznia 2023 roku do listopada 2024 odnotowano 266 potwierdzonych przypadków zakażeń w 16 krajach europejskich oraz w Wielkiej Brytanii. Najwięcej infekcji zgłoszono we Włoszech (67), Niemczech (62) i Austrii (33). Problem nie ogranicza się jednak wyłącznie do Europy – pięć zakażeń wykryto także w Kanadzie. Wyniki wskazują, że większość przypadków dotyczy kobiet, co może mieć związek z częstszym spożywaniem sałatek z surowymi pomidorami w tej grupie.

Sytuacja we Włoszech

We wrześniu i październiku 2024 roku w Toskanii i Umbrii doszło do wybuchów zakażeń Salmonellą Strathcona. W Toskanii, w przedszkolach i szkołach, doszło do 248 przypadków zapalenia żołądka i jelit, z czego 93 potwierdzono jako zakażenia salmonellą, a w 14 przypadkach stwierdzono obecność szczepu Strathcona. Wśród zakażonych dominowały dzieci, a także pracownicy gastronomii i nauczyciele. W Umbrii zakażenia powiązano z centralnym punktem przygotowującym posiłki dla placówek edukacyjnych, gdzie potrawy z kaszy orkiszowej z pomidorami i pesto stały się źródłem zakażeń.

Skąd pochodzi zakażenie?

Śledztwa epidemiologiczne wykazały, że zakażone pomidory pochodziły z włoskich hurtowni powiązanych z producentami na Sycylii. Władze sanitarno-epidemiologiczne prowadzą obecnie szeroko zakrojone badania i pobierają próbki pomidorów koktajlowych na terenie Włoch, koncentrując się na regionie sycylijskim, a ich wyniki mają być znane do końca grudnia 2024.

Powtarzający się problem

Obecne śledztwo ujawnia, że problem może mieć dłuższą historię. W 2011 roku Dania zgłosiła wielonarodową epidemię Salmonelli Strathcona, którą powiązano z pomidorami datterino z Sycylii. Również w 2020 roku ten sam szczep wywołał zakażenia w Danii, gdzie pomidory koktajlowe ponownie były głównym podejrzanym. Obecnie genotyp szczepu z 2011 roku jest bardzo zbliżony do tego, który wywołał najnowszy wybuch, co sugeruje, że bakteria mogła utrzymywać się w środowisku rolniczym przez lata.

Jakie są dalsze kroki?

ECDC i EFSA zalecają przeprowadzenie szczegółowych badań środowiskowych w rejonach produkcji, takich jak kontrola wody używanej do nawadniania, która mogła być źródłem zakażenia. Zidentyfikowanie miejsca przenikania bakterii do upraw pomoże w zastosowaniu skutecznych działań zapobiegawczych i ograniczeniu dalszych przypadków.

Śledztwo ma nie tylko na celu kontrolę obecnego problemu, lecz także zrozumienie, jak środowisko rolnicze może być źródłem utrzymującego się zagrożenia. W najbliższych miesiącach wyniki badań mogą dostarczyć ważnych informacji, które pozwolą władzom i producentom na skuteczniejsze zabezpieczenie konsumentów przed kolejnymi epidemiami Salmonelli Strathcona.

Źródło: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/joint-ecdc-efsa-rapid-outbreak-assessment-prolonged-multi-country-outbreak

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.