Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w małopolskich żłobkach i przedszkolach

Kategoria: Alerty

Zgodnie z informacjami podanymi w serwisie Dziennik Polski, od końca lipca zachorowała ponad setka dzieci. Szóstka z nich wymagała hospitalizacjii.

Wśród zgłoszonych przypadków zachorowań, małopolski sanepid potwierdził 89 zatruć salmonellą. Na badania skierowano również 17 dzieci z objawami salmonellozy, jednak ich rodzice nie zgłosili się jeszcze do placówki w celu przeprowadzenia testów.

Przyczyna zatrucia nie została jeszcze stwierdzona jednak diagnostyka zalecona przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie potwierdziła zatrucie pałeczkami Salmonelli.

Dzieci, u których stwierdzono zatrucie uczęszczały do 19 różnych placówek przedszkolnych.

Objawy salmonellozy

Osoby, które spożyły żywność zakażoną Salmonellą mogą doświadczyć objawów infekcji już po 6 godzinach, jednak czas wylęgania choroby może wydłużyć się do 72 godzin. Symptomy utrzymują się zazwyczaj przez 3 do 7 dni i obejmują gorączkę, biegunkę, wymioty, bóle głowy, skurcze żołądka oraz utratę apetytu. Po przebyciu choroby pałeczki Salmonella mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy. Salmonelloza jest szczególnie groźna w przypadku małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz osób o obniżonej odporności.[1]

Źródło:

[1] PSSE Kraków

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.