Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w rukoli i szpinaku z Włoch: międzynarodowy wybuch zakażeń w Europie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Międzynarodowy wybuch zakażeń Salmonellą Umbilo między lipcem a wrześniem 2024 roku dotknął aż dziewięć krajów europejskich, powodując około 200 przypadków zachorowań. Niemcy były najbardziej dotkniętym krajem, gdzie odnotowano 118 infekcji. Niestety, jedna osoba zmarła w wyniku zakażenia.

Powiązanie z rukolą i młodym szpinakiem z Włoch

Śledztwo wykazało, że źródłem zakażeń były rukola i młody szpinak pochodzące od jednego producenta z Włoch. Badania genetyczne potwierdziły, że szczepy bakterii były ze sobą blisko spokrewnione. Największe nasilenie przypadków odnotowano między końcem lipca a początkiem września, kiedy co tydzień raportowano od 16 do 21 nowych infekcji.

W połowie sierpnia niemiecki Instytut Roberta Kocha (RKI) zauważył nietypowy wzrost liczby przypadków Salmonelli Umbilo i zaalarmował inne kraje za pośrednictwem portalu EpiPulse oraz systemu wczesnego ostrzegania EWRS. W odpowiedzi przypadki zgłosiły m.in. Dania i Austria, gdzie potwierdzono odpowiednio 22 i 19 zakażeń. W innych krajach europejskich odnotowano od jednego do 20 przypadków.

Wywiady z chorymi i śledzenie dostaw

W Niemczech, Austrii i Danii przeprowadzono wywiady z zakażonymi osobami, co pozwoliło na zidentyfikowanie rukoli jako głównego podejrzanego. W Niemczech 24 z 42 badanych osób spożywało rukolę przed wystąpieniem objawów, w Austrii podobne deklaracje złożyło 12 z 18 badanych, a w Danii – 8 z 14. Dodatkowo część pacjentów wspominała o spożyciu młodego szpinaku.

Śledztwo dotyczące dostaw wykazało, że skażona rukola i szpinak pochodziły od jednego producenta z Włoch. W Austrii próbki rukoli pobrane z restauracji i sklepów wykazały obecność Salmonelli Umbilo. W Niemczech rutynowe kontrole w sierpniu ujawniły zakażony szpinak organiczny, który również pochodził od tego samego dostawcy.

Działania naprawcze

We wrześniu włoskie władze wstrzymały dystrybucję rukoli oraz produktów zawierających rukolę i młody szpinak z dotkniętego regionu, nakazując wycofanie ich z rynku. Część hurtowników, w tym w Austrii, zdecydowała się zmienić dostawców. Mimo to kolejne partie skażonych produktów wykrywano jeszcze w październiku.

Wnioski i zalecenia

Epidemia Salmonelli Umbilo pokazuje, jak ważne jest monitorowanie bezpieczeństwa żywności na poziomie międzynarodowym. Eksperci podkreślają, że sytuacja wymaga dalszej uwagi, aby zapobiec kolejnym przypadkom zakażeń związanych z rukolą i młodym szpinakiem. W obliczu tego wybuchu konieczne jest zaostrzenie kontroli jakości w produkcji i dystrybucji warzyw, zwłaszcza na poziomie producentów i dostawców.

Źródło:

1. https://www.bild.de/news/inland/robert-koch-institut-warnt-vor-salmonellen-im-rucola-66f579569ac67010f4af667e

2. https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsudbrud/2024_udbrud-med-salmonella-umbilo

3. https://www.admin.ch/gov/it/pagina-iniziale/documentazione/comunicati-stampa.msg-id-102691.html#:~:text=commercianti%20al%20dettaglio-,Avvertimento%20al%20pubblico%3A%20salmonelle%20nella%20rucola%20proveniente%20dall'Italia%2C,venduta%20da%20commercianti%20al%20dettaglio&text=Berna%2C%2004.10.2024%20%2D%20L,potrebbe%20essere%20contaminata%20da%20salmonelle.

4. https://www.greenme.it/salute-e-alimentazione/allerte-alimentari/stop-alla-rucola-in-italia-ce-una-epidemia-di-salmonella-cosa-sta-succedendo-davvero-nelle-nostre-insalate/

 

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.