Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
19 lipca Sejm poinformował o uchwaleniu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Projekt dotyczy nałożenia na sprzedawców żywności o pow. sprzedaży powyżej 250m kw.: obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne, opłaty za marnowanie żywności, oraz kar (przez wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej) w przypadku nie zawarcia takich umów (chyba, że sprzedawca wykaże, że nie miał możliwości jej zawarcia). Sklepy, które nie zastosują się do postanowień nowego prawa, będą przekazywać 10 groszy za 1 kilogram zmarnowanej żywności.Wprowadzono też definicje legalne: "marnowania żywności", "żywności na cele społeczne", "sprzedawcy żywności"
Dokument trafi teraz do dalszych prac w Senacie.
Źródło:
Przeczytaj także
Idea less waste na dobre wkroczyła do sklepów Carrefour Polska. Z myślą o ograniczeniu zużycia plastiku i promowaniu przyjaznych środowisku nawyków zakupowych, sieć rozszerza możliwość zakupów...
Naukowcy opracowali nowe czujniki, które jak twierdzą mogą pomóc zarówno sieciom handlowym jak i zwykłym konsumentom, w wykrywaniu psucia się i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Jeden na trzech konsumentów w Wielkiej Brytanii wyrzuca żywność tylko dlatego, że przekracza datę przydatności do spożycia...
Każdego roku około 8 milionów ton tworzyw sztucznych trafia do naszych oceanów - oznacza to, że co minutę do naszych zasobów wodnych wyładowywana jest jedna śmieciarka wypełniona tworzymai sztucznymi. Co najmniej 80 procent śmieci znajdujących się w oceanach to tworzywa sztuczne - ilość ta ma zostać zmniejszona w ciągu najbliższych kilku lat dzięki przegłosowaniu...