Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Karotenoidy, polifenole i witamina C
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół hiszpańskich naukowców dowodzi, że kontrolowane ograniczenie podlewania pomidorów w czasie uprawy zwiększa zawartość polifenoli oraz kwasu L-askorbinowego. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na prozdrowotne właściwości produktów spożywczych oraz ich zdolność zapobiegania chorobom cywilizacyjnym – jak wyjaśnia Jaime Cebolla z Politechniki w Walencji (UPV), „w przypadku pomidora, na jego wartość zdrowotną wpływa przede wszystkim zawartość karotenoidów (beta-karotenu i likopenu), kwasu L-askorbinowego (witaminy C) oraz polifenoli. Związki te przyczyniają się do prewencji niektórych rodzajów nowotworów oraz chorób serca.”
Oszczędność wody
W najnowszym eksperymencie badacze postanowili przeanalizować wpływ kontrolowanego zmniejszenia wykorzystania wody w uprawie pomidorów na ich właściwości prozdrowotne. „Zależało nam na ograniczeniu podlewania po etapie owocowania pomidorów, co pozwoliłoby na oszczędność wody, a jednocześnie poprawiło smak warzyw. Taka strategia, w porównaniu z ciągłym ograniczeniem nawadniania, w mniejszym stopniu wpływa na wydajność produkcji”, mówi Raúl Martí, również badacz z UPV. Wyniki doświadczenia pokazały, że oszczędniejsze nawadnianie nie zwiększa ilości karotenoidów, ale wpływa na podwyższenie zawartości polifenoli i witaminy C.
Bardziej odżywcze pomidory
Badacze wskazują na duży potencjał metody ograniczonego nawadniania w zwiększaniu właściwości funkcjonalnych pomidorów uprawianych na konkretnych obszarach. We wcześniejszych badaniach stwierdzano także zwiększenie zawartości cukrów oraz kwasów i związków lotnych odpowiadających za smak. „Jednoczesne wykorzystanie odmian bogatych w likopen, dobór odpowiednich miejsc uprawy oraz zastosowanie ograniczonego podlewania mogą przyczynić się do otrzymania produktów o podwyższonej wartości odżywczej, działających korzystnie w prewencji chorób degeneracyjnych”, podsumowuje Jaime Cebolla.
Źródła:
Przeczytaj także
Wg ostatnich prognoz KE przedstawianych w Short-term Outlook, światowa produkcja pomidorów do przetwórstwa w 2018 r. spadnie o 5% do 35,9 mln t, z dużymi różnicami w różnych obszarach produkcji. Niższa produkcja spodziewana...
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Huelvie, we współpracy z Uniwersytetem w Oviedo, dowiedli, że truskawki sadzone na włóknie kokosowym rosną szybciej i mają lepsze właściwości niż owoce sadzone tradycyjnie...
Jak wynika z przeprowadzonych badań, których wyniki zostały opublikowane w lutym 2017 roku w Nature Plants, znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów jest możliwe bez zmniejszenia wydajności...