Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Smaczniejsze i zdrowsze pomidory dzięki oszczędnemu nawadnianiu

Kategoria: Procesy i Technologie

Karotenoidy, polifenole i witamina C

Nowe badanie przeprowadzone przez zespół hiszpańskich naukowców dowodzi, że kontrolowane  ograniczenie podlewania pomidorów w czasie uprawy zwiększa zawartość polifenoli oraz kwasu L-askorbinowego. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na prozdrowotne właściwości produktów spożywczych oraz ich zdolność zapobiegania chorobom cywilizacyjnym – jak wyjaśnia Jaime Cebolla z Politechniki w Walencji (UPV), „w przypadku pomidora, na jego wartość zdrowotną wpływa przede wszystkim zawartość karotenoidów (beta-karotenu i likopenu), kwasu L-askorbinowego (witaminy C) oraz polifenoli. Związki te przyczyniają się do prewencji niektórych rodzajów nowotworów oraz chorób serca.”

Oszczędność wody

W najnowszym eksperymencie badacze postanowili przeanalizować wpływ kontrolowanego zmniejszenia wykorzystania wody w uprawie pomidorów na ich właściwości prozdrowotne. „Zależało nam na ograniczeniu podlewania po etapie owocowania pomidorów, co pozwoliłoby na oszczędność wody, a jednocześnie poprawiło smak warzyw. Taka strategia, w porównaniu z ciągłym ograniczeniem nawadniania, w mniejszym stopniu wpływa na wydajność produkcji”, mówi Raúl Martí, również badacz z UPV. Wyniki doświadczenia pokazały, że oszczędniejsze nawadnianie nie zwiększa ilości karotenoidów, ale wpływa na podwyższenie zawartości polifenoli i witaminy C.

Bardziej odżywcze pomidory

Badacze wskazują na duży potencjał metody ograniczonego nawadniania w zwiększaniu właściwości funkcjonalnych pomidorów uprawianych na konkretnych obszarach. We wcześniejszych badaniach stwierdzano także zwiększenie zawartości cukrów oraz kwasów i związków lotnych odpowiadających za smak. „Jednoczesne wykorzystanie odmian bogatych w likopen, dobór odpowiednich miejsc uprawy oraz zastosowanie ograniczonego podlewania mogą przyczynić się do otrzymania produktów o podwyższonej wartości odżywczej, działających korzystnie w prewencji chorób degeneracyjnych”, podsumowuje Jaime Cebolla.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29478538
  2. http://noticiasdelaciencia.com/not/28231/el-tomate-mejora-su-sabor-y-su-valor-funcional-con-menos-agua-de-riego/

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn