Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Smaczniejsze i zdrowsze pomidory dzięki oszczędnemu nawadnianiu

Kategoria: Procesy i Technologie

Karotenoidy, polifenole i witamina C

Nowe badanie przeprowadzone przez zespół hiszpańskich naukowców dowodzi, że kontrolowane  ograniczenie podlewania pomidorów w czasie uprawy zwiększa zawartość polifenoli oraz kwasu L-askorbinowego. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na prozdrowotne właściwości produktów spożywczych oraz ich zdolność zapobiegania chorobom cywilizacyjnym – jak wyjaśnia Jaime Cebolla z Politechniki w Walencji (UPV), „w przypadku pomidora, na jego wartość zdrowotną wpływa przede wszystkim zawartość karotenoidów (beta-karotenu i likopenu), kwasu L-askorbinowego (witaminy C) oraz polifenoli. Związki te przyczyniają się do prewencji niektórych rodzajów nowotworów oraz chorób serca.”

Oszczędność wody

W najnowszym eksperymencie badacze postanowili przeanalizować wpływ kontrolowanego zmniejszenia wykorzystania wody w uprawie pomidorów na ich właściwości prozdrowotne. „Zależało nam na ograniczeniu podlewania po etapie owocowania pomidorów, co pozwoliłoby na oszczędność wody, a jednocześnie poprawiło smak warzyw. Taka strategia, w porównaniu z ciągłym ograniczeniem nawadniania, w mniejszym stopniu wpływa na wydajność produkcji”, mówi Raúl Martí, również badacz z UPV. Wyniki doświadczenia pokazały, że oszczędniejsze nawadnianie nie zwiększa ilości karotenoidów, ale wpływa na podwyższenie zawartości polifenoli i witaminy C.

Bardziej odżywcze pomidory

Badacze wskazują na duży potencjał metody ograniczonego nawadniania w zwiększaniu właściwości funkcjonalnych pomidorów uprawianych na konkretnych obszarach. We wcześniejszych badaniach stwierdzano także zwiększenie zawartości cukrów oraz kwasów i związków lotnych odpowiadających za smak. „Jednoczesne wykorzystanie odmian bogatych w likopen, dobór odpowiednich miejsc uprawy oraz zastosowanie ograniczonego podlewania mogą przyczynić się do otrzymania produktów o podwyższonej wartości odżywczej, działających korzystnie w prewencji chorób degeneracyjnych”, podsumowuje Jaime Cebolla.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29478538
  2. http://noticiasdelaciencia.com/not/28231/el-tomate-mejora-su-sabor-y-su-valor-funcional-con-menos-agua-de-riego/

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.