Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według danych U.S. Dairy Export Council (USDEC) w pierwszym półroczu 2020 r., mimo zawirowań związanych z COVID-19, wartość eksportu produktów mleczarskich ze Stanów Zjednoczonych, w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, zwiększyła się o 13% i wyniosła 3,4 mld USD. Największym, w ujęciu wartościowym, odbiorcą produktów mleczarskich ze Stanów Zjednoczonych pozostał Meksyk. Wartość eksportu do tego kraju wyniosła 709 mln USD i była o 1% mniejsza niż przed rokiem. Drugim najważniejszym kierunkiem sprzedaży była Azja Południowo–Wschodnia. W pierwszym półroczu br. eksport do tego regionu zwiększył się aż o 58% (r/r) do 692 mln USD. Wartość sprzedaży produktów mleczarskich do Kanady zmniejszyła się o 2% (r/r) do 405 mln USD, a do Chin wzrosła o 24% (r/r) do 241 mln USD.
Większy popyt na proszki mleczne
Dobry wynik w eksporcie był przede wszystkim związany ze wzrostem sprzedaży proszków mlecznych. W I połowie 2020 r. ze Stanów Zjednoczonych wyeksportowano 409,2 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), czyli o 24% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, a w samym czerwcu eksport tego produktu był o 77% większy niż przed rokiem. Wzrost popytu na OMP odnotowano przede wszystkim z Azji Południowo-Wschodniej, do której sprzedaż zwiększyła się o 64% do 173,8 tys. t, co oznacza, że kierunek ten stał się największym rynkiem zbytu OMP. Eksport do lidera z poprzedniego roku – Meksyku – obniżył się o 16% do 161,9 tys. t.
Chiny zainteresowane serwatką
Wolumen sprzedaży zagranicznej serwatki w proszku wyniósł 257,0 tys. t i był o 13% większy niż przed rokiem, przede wszystkim ze względu na większe zapotrzebowanie na serwatkę w Chinach, do których eksport w pierwszej połowie 2020 r. zwiększył się o 64% (r/r) do 88,2 tys. t. Eksport laktozy ze Stanów Zjednoczonych wzrósł o 7% do 200,0 tys. t, a pełnego mleka w proszku o 33% do 20,5 tys. t.
Eksport serów bez zmian
W I połowie 2020 r. wolumen eksportu serów ze Stanów Zjednoczonych wyniósł 193,0 tys. t i był na podobnym poziomie jak w analogicznym okresie 2019 r. Spadek zainteresowania serami ze strony Meksyku i Azji Południowo–Wschodniej został zrekompensowany przez wzrost popytu ze strony Kanady.
Spadek eksportu tłuszczów mlecznych
Zmniejszył się natomiast eksport tłuszczów mlecznych. W pierwszych sześciu miesiącach 2020 r. wyniósł 11,6 tys. t i był o 15% mniejszy niż przed rokiem.
Produkcja mleka w Stanach Zjednoczonych może przekroczyć 100 mln t
Wzrost eksportu jest jednym z czynników stymulujących wzrost zapotrzebowania na surowiec. Według szacunków USDA w pierwszych siedmiu miesiąca 2020 r. produkcja mleka w Stanach Zjednoczonych wyniosła 59,3 mln ton i była o 1,8% większa niż w analogicznym okresie 2019 r. Według sierpniowych prognoz tej organizacji w całym 2020 r. produkcja mleka wzrośnie o 1,6% i po raz pierwszy w historii przekroczy 100 mln t.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Przewiduje się, że globalna zmiana klimatu zmieni wzorce opadów atmosferycznych i temperatur na całym świecie, wpływając na szereg chorób zakaźnych, a zwłaszcza infekcje przenoszone przez żywność, np. przez Campylobacter.
W 2019 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 7107,3 tys. ton, produkcja utrzymała się na zbliżonym poziomie (spadek o 0,1%) w stosunku do 2018 r.; mleko – 14089,9 mln litrów, tj. o 2,3% więcej niż w 2018 r.; jaja kurze – 12056,5 mln sztuk, tj. wzrost o 2,1% w porównaniu do poprzedniego roku.
Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka.