Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (WFSD) obchodzony jest 7 czerwca 2021 r. i ma na celu zwrócenie uwagi oraz zainspirowanie do działań pomagających zapobiegać zagrożeniom związanym z żywnością, wykrywać je i zarządzać nimi, przyczyniając się w ten sposób polepszeniu taki obszarów jak:
- bezpieczeństwo żywnościowe,
- zdrowie,
- dobrobyt gospodarczy,
- rolnictwo,
- dostępu do rynków,
- zrównoważony rozwój.
Tegoroczny temat „Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra” podkreśla potrzebę wprowadzania zrównoważonych systemów produkcji, aby zapewnić zdrowie ludzi, planety i gospodarki w perspektywie długoterminowej. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że zdrowie ludzi, zwierząt i środowiska jest wzajemnie powiązane i że każde zdarzenie niepożądane dla bezpieczeństwa może mieć globalny wpływ na zdrowie publiczne, handel i gospodarkę.
Aby uczcić ten dzień, PANAFTOSA/VPH-PAHO/WHO wspólnie z FAO i CCLAC poprowadzą wydarzenie online w dniach 1 i 3 czerwca, poświęcone dobrym praktykom produkcji i obchodzenia się z żywnością, zmianom klimatu oraz bezpieczeństwu i identyfikowalności.
Wszyscy w całym łańcuchu żywnościowym od gospodarstwa po stół, mamy rolę do odegrania, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie szkodzi naszemu zdrowiu. Bezpieczna żywność jest niezbędna do promowania zdrowia konsumentów i wyeliminowania głodu, dwóch z 17 głównych celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
Międzynarodowy dzień Bezpieczeństwa Żywności jest okazją do zintensyfikowania wysiłków na rzecz zmniejszenia ryzyka chorób przenoszonych przez żywność i zapewnienia bezpiecznej żywności.
Obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności w Polsce
W tym roku w Polsce odbywają się dwa ważne wydarzenia: 5-dniowe e-Forum FoodFakty oraz kampania uświadamiająca prowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Punkt Kontaktowy Kodeksu w Polsce odgrywa kluczową rolę w podnoszeniu świadomości, ponieważ przetłumaczył materiały promocyjne Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności na język polski i rozesłał je do wszystkich instytucji, z którymi na co dzień współpracuje, czy to rządowych, pozarządowych, instytutów badawczych , uniwersytetów, stowarzyszeń branżowych oraz konsumenckich.
Na bieżąco informujemy również wszystkich zainteresowanych o wydarzeniach związanych ze Światowym Dniem Bezpieczeństwa Żywności 2021 – mówi Joanna Maryniak-Szpilarska z Inspektoratu – i zachęcamy do udziału za pośrednictwem naszej strony internetowej.
Zespół Codexu również od początku był zaangażowany w wydarzenie Food Fakty, a przedstawiciele polskiego Punktu Kontaktowego Codexu wygłoszą również przemówienie podczas Tygodnia Bezpieczeństwa FoodFakty. Będzie to okazja do podkreślenia roli Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w kształtowaniu globalnej kultury bezpieczeństwa żywności oraz nowych ogólnych zasad higieny żywności wraz z systemem HACCP.
Źródła:
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1403614/
https://www.paho.org/en/campaigns/world-food-safety-day-2021
Przeczytaj także
Z okazji obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności dla uczestników FoodFakty Safety Week wraz z Partnerami zorganizowaliśmy niespodziankę w formie Loterii.
FoodFakty Safety Week to wydarzenie organizowane przez portal FoodFakty w ramach tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021 przypadającego na 7 czerwca. Zostało ono objęte patronatem przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych, który odpowiada w Polsce za koordynację współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - pomysłodawcą obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności na świecie.
FoodFakty Safety Week Wydarzenie w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO
5 dni spotkań eForum, 15 bloków tematycznych, 35 doniesień ekspertów