Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowy Dzień Żywności, coroczne wydarzenie upamiętniające rocznicę FAO i jeden z najbardziej celebrowanych dni ONZ, mobilizuje globalne działania na rzecz transformacji systemu rolno-spożywczego.
Z tematem przewodnim na rok 2023: "Woda to życie, woda to żywność. Nie zostawiaj nikogo z tyłu", w tym roku podkreśla się sytuację 2,4 miliarda ludzi w krajach dotkniętych niedoborem wody i 600 milionów osób zależnych od wodnych systemów żywnościowych, które borykają się z zanieczyszczeniem, degradacją ekosystemów i skutkami zmian klimatu.
Wydarzenie to, obchodzone w ponad 150 krajach, posłuży jako punkt zborny dla rządów, przedsiębiorstw, organizacji społeczeństwa obywatelskiego i opinii publicznej, aby wspólnie walczyć z głodem i podnosić świadomość na temat głębokiego wpływu odpowiedzialnego zarządzania wodą w naszych systemach rolno-spożywczych.
Światowy Dzień Żywności obejmie około 500 działań w 150 krajach i będzie szeroko transmitowany za pośrednictwem telewizji, radia i mediów społecznościowych, angażując miliony.
Agenda: https://www.fao.org/
Obchody w Polsce
Obchody Światowego Dnia Żywności FAO, które odbywają się co roku w dn.16 października, są ważnym wydarzeniem w kalendarzu świadomych konsumentów i profesjonalistów z branży spożywczej. FoodFakty, pozostając w ścisłej współpracy z biurem organizatora światowych obchodów, kontynuuje swój polski wkład w promocję celów zrównoważonego rozwoju. W ramach tego zaangażowania przygotowano już trzecią edycję wydarzenia dedykowanego tej okazji, skierowanego do branży spożywczej w Polsce – FoodFakty Summit.
Hasło przewodnie tegorocznych obchodów brzmi: "Woda to życie. Woda to pożywienie. Nie pozostawiaj nikogo z tyłu." Jest to wyraźne podkreślenie znaczenia wody w kontekście produkcji żywności, zarówno jako składnika, medium technologicznego, jak i czynnika ryzyka mikrobiologicznego.
FoodFakty, będąc częścią globalnej inicjatywy Światowego Dnia Żywności FAO, serdecznie zachęca do udziału i uczestnictwa w inspirujących prelekcjach wybitnych specjalistów. Drugi dzień FoodFakty Summit zostanie poświęcony omówieniu największych i rosnących wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywności. Włączając się w te obchody, wspólnie dążmy do promocji zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, dbając o dostępność i jakość żywności dla wszystkich.