Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na rynku ziemniaka w Polsce i Europie pod silnym wpływem zmian sytuacji pandemicznej

Kategoria: Biznes

Z powodu pandemii, wprowadzone lockdowny ograniczyły obroty w kanale gastronomicznym, podczas gdy zaobserwowano wyższą sprzedaż w kanale detalicznym. W wyniku wystąpienia braku równowagi między podażą a popytem na rynku Unijnym, zmniejszeniu uległy obroty handlowe przetworami ziemniaczanymi, w tym szczególnie frytkami.

Mniej przetworów ziemniaczanych niż w 2019r.

Dane opublikowane przez Belgapom, belgijskie stowarzyszenie przemysłu ziemniaczanego i przetwórstwa ziemniaków, za rok 2020, ilustrują wpływ pandemii na sektor: Tylko trochę ponad 5 mln ton ziemniaków zostało przetworzonych w Belgii na frytki, przetwory ziemniaczane, chipsy czy płatki, co oznacza 4% spadek w stosunku do 2019 r. i poziom produkcji najniższy od 3 lat.

Dane o produkcji w Belgi w sektorze mrożonych ziemniaków wskazują na 4,5% spadek, w asortymencie świeżych frytek prawie 19% spadek produkcji, a pozostałych produktów (tj. przetwory, chipsy, płatki i granulki) spadek o 2%.

Za duże zbiory w stosunku do popytu

Na sytuację pandemiczna nałożyły się wyższe o ok 9% zbiory ziemniaków w UE w 2020 r. Konsekwencją wzrostu zbiorów, przy jednoczesnym silnym spadku zapotrzebowania przemysłu przetwórczego na surowiec był bardzo niski poziom cen ziemniaków od kwietnia 2020 r. Nadwyżki zakontraktowanych przez przetwórców ziemniaków były przechowywane w formie frytek, używane jako pasze dla zwierząt, dostarczane do biogazowni lub fermentowane, a ceny ziemniaków poza kontraktowych były rażąco niskie.

W związku z zaistniałą sytuacją Stowarzyszenie Producentów Ziemniaków Europy Północno-Zachodniej wystosowało wręcz apel do plantatorów, aby zmniejszyli nasadzenia w 2021 r. nawet o 20%, tak by przywrócić równowagę na rynku.

Wszyscy czekają na ponowne otwarcie gastronomii

Według stowarzyszenia, przetwórcy pracują obecnie na 80-90% swoich normalnych mocy produkcyjnych sprzed pandemii i sytuacja ta będzie prawdopodobnie utrzymywać się do czasu ponownego pełnego otwarcia punktów gastronomicznych w Europie. Wg danych GUS, w wyniku ponownie wprowadzonych obostrzeń w wielu krajach dotykających sektor HoReCa, w styczniu mocno, bo o 30% r/r, zmalał eksport frytek.

Obserwacja rynku pod kątem koronawirusa

Obserwowane w ostatnich tygodniach wzrosty cen ziemniaków do przetwórstwa w transakcjach wolnorynkowych raczej nie skłonią plantatorów do zwiększenia nasadzeń ziemniaków. Intensywne nasadzenia mogłyby spowodować wystąpienie kolejnego sezonu nadpodaży.

Jednakże obserwowane wysokie ceny zbóż i oleistych mogą ograniczyć areał uprawy ziemniaków o 5-10%. Jednocześnie wg stowarzyszenia północno-zachodnich producentów ziemniaków ceny ziemniaków kontraktowane na październik-listopad br. są o 5-10% niższe niż w poprzednim sezonie.

Na rynku ziemniaka jadalnego w 2020 r również obserwowane były 35-40% spadki cen w porównaniu do roku 2019. Jednocześnie sprzedaż ziemniaków jadalnych przekracza poziom sprzed pandemii z powodu większej konsumpcji domowej.

Polski rynek w 2020r.

Podobnie wygląda stacja rynkowa w Polsce. Produkcja ziemniaków w Polsce w 2020 r. wg GUS wyniosła 9 mln t, tj. o 40% więcej niż rok wcześniej. W kraju skupiono 1,8 mln t ziemniaków, o 25% więcej rok do roku i wyprodukowano o 20% więcej skrobi.

Również na Polskim rynku obserwujemy presję na bardzo niskiego poziomu cen ziemniaków, która prawdopodobnie utrzyma się aż do nowych zbiorów pod presją możliwego importu bardzo tanich ziemniaków z zachodniej Europy. Jednocześnie ograniczenia w funkcjonowaniu gastronomii i spadek cen powinien zasymulować wzrost konsumpcji ziemniaków w gospodarstwach domowych.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.