Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja producentów trzody chlewnej coraz trudniejsza…

Kategoria: Biznes

Sytuacja producentów trzody chlewnej wraz z początkiem 2018 r. wydaje się coraz trudniejsza. W pierwszych tygodniach bieżącego miesiąca utrzymywała się, obserwowana od połowy 2017 r., tendencja spadkowa cen skupu żywca wieprzowego. Jak wynika z danych MRiRW, w drugim tygodniu stycznia br., średnia cena skupu trzody chlewnej w Polsce wyniosła 4,31 zł/kg, czyli o 13% mniej w relacji rocznej.  Jednocześnie ceny na rynku unijnym spadły w mniejszym stopniu, bo o 9% i przeciętnie za 100 kg mięsa wieprzowego (średnio dla klas S,E,R) płacono 138,2 EUR (dane KE).

Biorąc pod uwagę większą, niż przed rokiem, podaż żywca wieprzowego na rynku unijnym, związaną między innymi z mniejszymi zakupami ze strony chińskich kontrahentów, te niekorzystne tendencje mogą utrzymać się  również w kolejnych miesiącach.

Eksport wieprzowiny

Za wzrostem cen nie przemawiają również wyniki handlowe dla Polski. Co prawda, są one lepsze niż przed rokiem, jednak nadal utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego. Według wstępnych danych MRiRW w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. z Polski wyeksportowano 439,7 tys. t mięsa wieprzowego, wobec 397,5 tys. t w analogicznym okresie 2016 r., czyli o blisko 11% więcej. Jednocześnie wielkość importu wyniosła 638,0 tys. t, czyli o prawie 5% więcej r/r. Najwięcej mięsa wieprzowego sprzedano do Niemiec - 64,7 tys. t, czyli o 34% więcej w relacji rocznej. Warto jednak podkreślić, że w tym samym czasie zakupiliśmy od naszych zachodnich sąsiadów 164,4 tys. t tych produktów.

Spożycie mięsa wieprzowego

Mięso wieprzowe jest najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa w Polsce, jednak jego udział w całkowitym spożyciu maleje na rzecz mięsa drobiowego. Przemawiają za tym nie tylko zmiany preferencji konsumentów, ale również kwestie ekonomiczne. Mięso wieprzowe jest droższe od mięsa drobiowego.

Pogorszenie opłacalności produkcji trzody chlewnej może wpłynąć na wielkość pogłowia w połowie bieżącego roku. Jest duże prawdopodobieństwo, że w czerwcu będzie ono niższe niż przed rokiem.

ASF

Dodatkowo coraz większym problemem dla polskiej branży mięsnej staje się ASF. Choroba ta dynamicznie rozprzestrzenia się już nie tylko na terenie wschodniej Polski, ale również i Mazowsza. Nie można więc wykluczyć, że dotrze ona i do obszarów o największym zagęszczeniu produkcji trzody. Jak wynika z danych GIW, na dzień 21.01.2017 r. w Polsce potwierdzono łącznie 107 ognisk ASF u świń i 1058 przypadków u dzików. Warto również dodać, że, jak podało MRiRW, Komisja Europejska zatwierdziła program pomocy dla producentów świń na obszarach ASF. Pomoc ta ma rekompensować straty związane ze obniżeniem dochodu w związku z ASF.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.