Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Listeria monocytogenes jest jednym z największych wyzwań, przed jakim stoi przemysł spożywczy. Listeria występuje w nie tylko w żywności, takiej jak ryby, mięso, owoce i warzywa, ale główne produkty o wysokim ryzyku zanieczyszczenia Listerią to artykuły przechowywane w chłodni o długim okresie przydatności do spożycia, które nie są podgrzewane przed konsumpcją i których środowisko sprzyja wzrostowi tej bakterii. Spożycie skażonego produktu może spowodować listeriozę, która jest poważną chorobą ze śmiertelnością na poziomie 20-30%. Osoby starsze w wieku powyżej 65 lat, osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w ciąży są szczególnie narażone na tą ciężką chorobę.
Informacja o metodzie
Zespół naukowców z Nofima wykazał, że możliwe było wykrycie Listerii w próbce już po czterech godzinach jej namnażania przy użyciu małego, ręcznego urządzenia do sekwencjonowania (MinION firmy Oxford Nanopore Technologies). To o 20 godzin szybciej niż przy użyciu tradycyjnej metody wykrywania tego patogenu. Podczas stosowania metody sekwencjonowania oprócz Listerii można jednocześnie wykryć inne mikroorganizmy ze środowiska produkcyjnego. Metoda ta jest dosyć ekonomiczna, ponieważ dostarcza dodatkowe informacje na temat większej populacji mikrobiologicznej w zakładzie produkcyjnym.
Zbadano i porównano różne technologie sekwencjonowania, aby uzyskać szybsze wyniki dotyczące obecności lub nieobecności Listeria w próbce. Naukowców interesowało również to, czy metoda sekwencjonowania będzie w stanie odróżnić różne typy Listeria. Wynik określający, czy Listeria jest obecna w próbce, powinien być dostarczony jak najszybciej czyli przed rozpoczęciem następnego dnia roboczego w zakładzie w celu wdrożenia ewentualnych środków zaradczych. Szczególnie ważne jest, aby sprzęt i powierzchnie, na których wykryto Listerię, były dokładnie wyczyszczone i zdezynfekowane.
Tradycyjna metoda oznaczania Listerii monocytogenes obejmuje hodowlę bakterii z próbki pobranej ze środowiska produkcyjnego lub z produktu spożywczego na selektywnej pożywce. Proces ten jest bardzo pracochłonny i może trwać od minimum 24 godzin do kilku dni, a w tzw. międzyczasie produkcja będzie kontynuowana. Oznacza to, że produkty spożywcze mogą być skażone, a ludzie mogą zarazić się Listerią. Producenci żywności najczęściej otrzymują wyniki określające, czy Listeria została wykryta w ich próbkach, ale aby ocenić z jakim szczepem tej bakterii mamy do czynienia należy przeprowadzić dodatkowe potwierdzenia , które wymagają dodatkowego czasu.
Zespół naukowców z Nofima uważa, że zastosowanie ich metody jest niezwykle przydatne dla przemysłu. Kluczem jest sam fakt, że metoda zapewnia szybkie odpowiedzi, które są wymagane w nowoczesnych warunkach przetwarzania żywności. Różnicowanie szczepów Listeria jest bardzo istotnym aspektem zapewniającym precyzyjne śledzenie tej populacji w warunkach przemysłowych. Stosując jeszcze bardziej czułą technologię sekwencjonowania (Illumina), można było przewidzieć, czy w próbce występuje więcej niż jeden typ Listeria na podstawie różnic genetycznych.
Do określenia kodu genetycznego (DNA), a tym samym do identyfikacji mikroorganizmów, wykorzystywane są nowe technologie sekwencjonowania. Jest to przyszłość dla przemysłu spożywczego w dziedzinie diagnostyki , która sprawi, że dzisiejsze szeroko zakrojone operacje kontrolne w przemyśle spożywczym będą szybsze, bardziej precyzyjne i przez to bardziej opłacalne.
Źródło:
Przeczytaj także
Naukowcy sugerują, że ich odkrycie pomoże firmom spożywczym zidentyfikować potencjalne nisze wzrostu, które do tej pory mogły być przeoczane - poprawiając w ten sposób bezpieczeństwo żywności.
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Listeria w żywności z dnia 11.03.2021 r.
Szybki test biosensorowy na obecność bakterii Listeria otrzymał właśnie certyfikat AOAC INTERNATIONAL. W branży spożywczej i napojowej test eliminuje potrzebę analizy laboratoryjnej.