Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Temat ekstraktów botanicznych spotkał się z dużym zainteresowaniem czytelników portalu FoodFakty (czytaj więcej) oraz uczestników seminariów orgniazowanych Laboratorium Smaku&Zapachu – Food Design. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zdecydowałem się szerzej omówić temat aromatów oraz ekstraktów podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności organizowanego przez IFS Central & Eastern Europ 6listopada 2018 w Centrum Konferencyjnym Polin w Warszawie.
W trakcie wykładu dowiecie się więcej o:
- metodach ekstrakcji i pozyskiwania składników aromatycznych
Ekstrakcja jest jedną z najstarszych technik produkcji mieszanin aromatycznych z roślin. Pierwsze zapiski o różnych formach ekstrakcji pojawiły się w starożytnym Egipcie . Jednak dopiero w świecie arabskim ekstrakcja płyn-płyn przybrała formę znaną nam do dziś.
W pewnych obszarach ekstrakty nie są niczym nowym, gdyż produkty typu add back wykorzystywane w produkcji soków są swego rodzaju ekstraktem . Również wanilia Bourbon stosowana od lat w mleczarstwie czy cukiernictwie to nic innego, jak ekstrakt roślinny.
Pojawiły się natomiast wysokiej jakości ekstrakty nie tylko kawy i herbaty ale także ekstrakty ziół, przypraw, czy warzyw i owoców .
- ekstrakcja wodna a ekstrakcja za pomocą CO2
Metod ekstrakcji i sposobów pozyskiwania ekstraktów za pomocą różnych ekstrahentów jest kilka .
Jednak dwa- ekstrakcja skroplonym CO2 oraz wodą, względu na brak pozostałości rozpuszczalników niepolarnych ( wyłączając etanol) są najbardziej pożądane.
Ekstrakcja za pomocą skroplonego CO2 pozwala uzyskać bardzo wysokiej jakości produkty, jednak ze względu na wysoki koszt produkcji, produkty te są bardzo drogie .
Znacznie tańsza i bardziej rozpowszechniona jest ekstrakcja wodna . Pozwala na uzyskanie ekstraktów o dobrej jakości w cenach akceptowanych przez większe grono odbiorców.
- wykorzystaniu ekstraktów w projektowaniu produktów żywności o czystej etykiecie
W trakcie prezentacji powiemy o różnicach pomiędzy ekstraktem a aromatem, dokonamy oceny produktów z ekstraktami, przedyskutujemy aspekty prawne ich zastosowania.
Firma Synergy Flavours Ltd oferuje ekstrakty botaniczne z surowców pochodzących z całego świata. Między innymi herbaty ( biała, zielona, czerwona ) cacao, kawy, zioła i przyprawy
Zastosowania ekstraktów w recepturach produktów pozwala nie tylko na zastosowanie czystej etykiety, ale nadaje produktom pełnię smaku i zapachu.
- nowościach rynkowych z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych, trendy smakowe , nowe połączenia
Zapisy oraz pełen harmonogram V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
Rynek napojów jest bardzo nasycony, potrzebuje powiewu świeżości. Standardowe produkty, które znamy wszyscy od lat zalegają na półkach. Krążymy wokół tych samych składów i smaków. Potrzebujemy odrobiny nowego szaleństwa. Czegoś nowego i niestandardowego...
Mam przyjemność obserwować rynek znakowania etykietami samoprzylepnymi w Polsce od 15 lat. Świadomość producentów, odbiorców oraz konsumentów rozwinęła się w tym czasie w sposób spektakularny. Pionierami zmian były zarówno Instytut Logistyki i Magazynowania, jak i od strony praktycznej sieci handlowe...
W ciągu ostatnich kilku lat dokonała się prawdziwa rewolucja w projektowaniu i produkcji żywności. Z jednej strony mamy rosnącą świadomość konsumentów, rodzaj krytycznego podejścia do tego, co oferuje przemysł...