Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USDA zakaże sprzedaży mięsa z kurczaka i indyka jeśli będzie skażone

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli (FSIS) Departamentu Rolnictwa USA (USDA) wydały 29 lipca br. kompleksowy projekt przepisów i ustaleń w celu skuteczniejszego ograniczenia skażenia Salmonellą i chorobom związanym z surowymi produktami drobiowymi. Jest to ukoronowanie trzyletnich wysiłków FSIS mających na celu ponowną ocenę strategii kontroli wskaźników Salmonelli u drobiu i ochronę amerykańskich konsumentów przed chorobami przenoszonymi przez żywność związanymi ze spożyciem produktów drobiowych.

Bakterie Salmonella powodują ponad 1 mln zakażeń w USA

Bakterie Salmonella powodująkażdego roku ponad 1 mln zakażeń u ludzi w Stanach Zjednoczonych, zgodnie z danymi CDC. Żywność jest głównym źródłem zakażeń Salmonellą, a drób jest jednym z głównych źródeł chorób przenoszonych przez żywność wywołanych przez Salmonellę. FSIS szacuje, że rocznie występuje 125 tys. zachorowań na choroby przenoszone przez żywność wywołane przez kurczaki i prawie 43 tys. zachorowań na choroby przenoszone przez żywność wywołane przez indyki. Pomimo danych FSIS wskazujących na zmniejszanie się skażenia Salmonellą w produktach drobiowych, nie zaobserwowano zmniejszenia liczby zachorowań wywołanych przez Salmonellę.

- Zbyt wielu konsumentów choruje z powodu drobiu zakażonego Salmonellą, a przepis USDA oznacza historyczny krok naprzód w walce z tym zagrożeniem — powiedział sekretarz rolnictwa Tom Vilsack. Proponowane ramy to systematyczne podejście do zwalczania skażenia Salmonellą podczas uboju i przetwarzania drobiu, które obejmuje egzekwowalne normy, które zapewnią konsumentom bezpieczniejszą żywność i mniej zachorowań.

Normy produktu końcowego zapobiegające wprowadzaniu do obrotu produktów, które zawierają jakikolwiek rodzaj Salmonelli

Propozycja ustanowiłaby normy produktu końcowego, aby zapobiec wprowadzaniu do obrotu surowych tuszek kurczaka, części kurczaka, mielonego kurczaka i mielonych produktów z indyka, które zawierają jakikolwiek rodzaj Salmonelli w ilości 10 jednostek tworzących kolonie (CFU) na gram/ml lub wyższej i jakikolwiek wykrywalny poziom co najmniej jednego z serotypów Salmonelli o znaczeniu dla zdrowia publicznego. Proponowane serotypy Salmonelli o znaczeniu dla zdrowia publicznego zidentyfikowane dla surowych tuszek kurczaka, części kurczaka i rozdrobnionego kurczaka to Enteritidis, Typhimurium i I,4,[5],12:I:- ; a dla surowego rozdrobnionego indyka to Hadar, Typhimurium i Muenchen. Propozycja wymagałaby również, aby zakłady drobiarskie opracowały program monitorowania mikrobiologicznego w celu zapobiegania skażeniu patogenami w całym systemie uboju.

Salmonella uznana za substancję fałszującą w surowych panierowanych produktach z kurczaka

Proponowane przepisy i ustalenia dotyczące ram Salmonella opierają się na ciągłych wysiłkach FSIS w ramach administracji Bidena-Harrisa mających na celu ochronę amerykańskich konsumentów, w tym zapobieganie fałszywym i wprowadzającym w błąd twierdzeniom na etykietach. W ramach tych wysiłków, na początku tego roku, FSIS opublikowało ostateczne ustalenie, aby uznać Salmonellę za substancję fałszującą w surowych panierowanych produktach z kurczaka faszerowanego, gdy przekraczają one próg 1 CFU na gram zanieczyszczenia Salmonellą. FSIS ogłosiło również w tym roku ostateczne przepisy zezwalające na dobrowolne oświadczenie „Product of USA” stosowane wyłącznie do tych produktów regulowanych przez FSIS, które pochodzą od zwierząt urodzonych, hodowanych, ubitych i przetworzonych w Stanach Zjednoczonych.

Źródło: USDA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.