Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli (FSIS) Departamentu Rolnictwa USA (USDA) wydały 29 lipca br. kompleksowy projekt przepisów i ustaleń w celu skuteczniejszego ograniczenia skażenia Salmonellą i chorobom związanym z surowymi produktami drobiowymi. Jest to ukoronowanie trzyletnich wysiłków FSIS mających na celu ponowną ocenę strategii kontroli wskaźników Salmonelli u drobiu i ochronę amerykańskich konsumentów przed chorobami przenoszonymi przez żywność związanymi ze spożyciem produktów drobiowych.
Bakterie Salmonella powodują ponad 1 mln zakażeń w USA
Bakterie Salmonella powodująkażdego roku ponad 1 mln zakażeń u ludzi w Stanach Zjednoczonych, zgodnie z danymi CDC. Żywność jest głównym źródłem zakażeń Salmonellą, a drób jest jednym z głównych źródeł chorób przenoszonych przez żywność wywołanych przez Salmonellę. FSIS szacuje, że rocznie występuje 125 tys. zachorowań na choroby przenoszone przez żywność wywołane przez kurczaki i prawie 43 tys. zachorowań na choroby przenoszone przez żywność wywołane przez indyki. Pomimo danych FSIS wskazujących na zmniejszanie się skażenia Salmonellą w produktach drobiowych, nie zaobserwowano zmniejszenia liczby zachorowań wywołanych przez Salmonellę.
- Zbyt wielu konsumentów choruje z powodu drobiu zakażonego Salmonellą, a przepis USDA oznacza historyczny krok naprzód w walce z tym zagrożeniem — powiedział sekretarz rolnictwa Tom Vilsack. Proponowane ramy to systematyczne podejście do zwalczania skażenia Salmonellą podczas uboju i przetwarzania drobiu, które obejmuje egzekwowalne normy, które zapewnią konsumentom bezpieczniejszą żywność i mniej zachorowań.
Normy produktu końcowego zapobiegające wprowadzaniu do obrotu produktów, które zawierają jakikolwiek rodzaj Salmonelli
Propozycja ustanowiłaby normy produktu końcowego, aby zapobiec wprowadzaniu do obrotu surowych tuszek kurczaka, części kurczaka, mielonego kurczaka i mielonych produktów z indyka, które zawierają jakikolwiek rodzaj Salmonelli w ilości 10 jednostek tworzących kolonie (CFU) na gram/ml lub wyższej i jakikolwiek wykrywalny poziom co najmniej jednego z serotypów Salmonelli o znaczeniu dla zdrowia publicznego. Proponowane serotypy Salmonelli o znaczeniu dla zdrowia publicznego zidentyfikowane dla surowych tuszek kurczaka, części kurczaka i rozdrobnionego kurczaka to Enteritidis, Typhimurium i I,4,[5],12:I:- ; a dla surowego rozdrobnionego indyka to Hadar, Typhimurium i Muenchen. Propozycja wymagałaby również, aby zakłady drobiarskie opracowały program monitorowania mikrobiologicznego w celu zapobiegania skażeniu patogenami w całym systemie uboju.
Salmonella uznana za substancję fałszującą w surowych panierowanych produktach z kurczaka
Proponowane przepisy i ustalenia dotyczące ram Salmonella opierają się na ciągłych wysiłkach FSIS w ramach administracji Bidena-Harrisa mających na celu ochronę amerykańskich konsumentów, w tym zapobieganie fałszywym i wprowadzającym w błąd twierdzeniom na etykietach. W ramach tych wysiłków, na początku tego roku, FSIS opublikowało ostateczne ustalenie, aby uznać Salmonellę za substancję fałszującą w surowych panierowanych produktach z kurczaka faszerowanego, gdy przekraczają one próg 1 CFU na gram zanieczyszczenia Salmonellą. FSIS ogłosiło również w tym roku ostateczne przepisy zezwalające na dobrowolne oświadczenie „Product of USA” stosowane wyłącznie do tych produktów regulowanych przez FSIS, które pochodzą od zwierząt urodzonych, hodowanych, ubitych i przetworzonych w Stanach Zjednoczonych.
Źródło: USDA
Przeczytaj także
W 2023 roku Szwecja zmagała się z intensywną falą zakażeń Salmonellą, wywołującą poważne problemy zdrowotne i ekonomiczne, oraz niedoborem jaj.
Według ECDC i EFSA transgraniczna epidemia Salmonella Mbandaka ST413 trwa w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii od ponad dwóch lat, począwszy od września 2021 r. Do 15 marca 2024 r. zgłoszono 300 przypadków.
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?