Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wcześniejsze śniadania i kolacje mogą przekładać się na niższe ryzyko chorób układu krążenia

Kategoria: Składniki Żywności

Wyniki badania z udziałem ponad 100 tys. osób wskazują, że czas spożywania śniadań i kolacji może przekładać się na ryzyko chorób układu krążenia.

Chronożywienie

Tzw. chronożywienie, czyli zsynchronizowanie diety z rytmem okołodobowym, stanowi nowy, intensywnie rozwijający się obszar badań naukowych. Poza ekspozycją na światło, zegar biologiczny regulowany jest bowiem również przez czas spożywania posiłków w ciągu dnia oraz okresy postu pomiędzy nimi. Ma to ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów w organizmie, a także dla zdrowia kardiometabolicznego, w tym ciśnienia tętniczego.

Im późniejsze śniadanie, tym wyższe ryzyko

Zespół naukowców z Francji i Hiszpanii wykorzystał dane pochodzące od 103 389 uczestników francuskiej kohorty badania NutriNet-Santé, aby ocenić zależność między czasem jedzenia a chorobami układu krążenia. Rezultaty analiz wykazały, że spożywanie pierwszego posiłku w późniejszym momencie dnia wiąże się z podwyższonym prawdopodobieństwem wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych. Każda kolejna godzina opóźniająca śniadanie przekłada się na 6% wzrost ryzyka.

Wczesna kolacja i dłuższy okres nocnego postu

W przypadku kolacji późniejsze jedzenie (po godz. 21:00) związane jest z kolei z wyższym aż o 28% ryzykiem schorzeń mózgowo-naczyniowych, takich jak udar – w porównaniu ze spożywaniem tego posiłku przed godz. 20:00. Co więcej, okazuje się, że dłuższy okres nocnego postu, czyli odstęp między kolacją a śniadaniem, oznacza niższe ryzyko wspomnianych chorób.

Rola w prewencji chorób

Wyniki francusko-hiszpańskiego zespołu pokazują jak dużą rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych może odgrywać właściwy moment spożywania posiłków w ciągu dnia. Wcześniejsze śniadania i kolacje, wraz z dłuższym okresem nocnego postu, mogą być w tym kontekście szczególnie skuteczne.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41467-023-43444-3
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Desayunar-y-cenar-temprano-podria-reducir-el-riesgo-cardiovascular?fbclid=IwAR0eTZixWyMNpUf0dqizpFfWeFORB9rAhtzBvHnO6deL3zhW_rvT5wM4sT8
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.