Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wielka Brytania zakazuje eksportu żywych zwierząt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Wielkiej Brytanii wprowadzono nowy zakaz wywozu żywych zwierząt, po tym jak ustawa o dobrostanie zwierząt (wywóz zwierząt gospodarskich) uzyskała zgodę królewską, czerpiąc korzyści ze swobód po brexicie i wzmacniając pozycję Wielkiej Brytanii jako światowego lidera w zakresie standardów dobrostanu zwierząt.

Ustawodawstwo stanowi realizację kluczowego manifestu zobowiązania do wprowadzenia zakazu eksportu żywych zwierząt – w tym bydła, owiec i świń – do uboju i tuczu z Wielkiej Brytanii. Zapobiegnie stresowi, wyczerpaniu i urazom zwierząt podczas długich i niepotrzebnych podróży eksportowych.

Ustawa zapewni, że zwierzęta będą poddawane ubojowi na rynku krajowym w rzeźniach w Wielkiej Brytanii o wysokim dobrostanie, wzmacniając pozycję narodu jako miłośnika zwierząt i światowego lidera w dziedzinie dobrostanu zwierząt, zwiększając wartość brytyjskiego mięsa i pomagając w rozwoju gospodarki.

Ustalenia brytyjskiego rządu odnośnie dobrostanu zwierząt

Wielka Brytania jako kraj znajdujący się najwyżej w rankingu G7 według Światowego Indeksu Ochrony Zwierząt, przywiązuje wagę do wysokich standardów dobrostanu zwierząt i zapewnia dobre traktowanie wszystkich zwierząt na wszystkich etapach życia. Rząd jest przekonany o słuszności, że zwierzęta należy transportować wyłącznie w razie potrzeby i, jeśli to możliwe, nie powinny one pokonywać dużych odległości w celu uboju.

Eksport żywych zwierząt w innych szczególnych okolicznościach, na przykład do hodowli lub zawodów, będzie nadal dozwolony, pod warunkiem że zwierzęta będą transportowane zgodnie z wymogami prawnymi chroniącymi ich dobrostan. Przepisy te są następstwem konsultacji w sprawie zaprzestania eksportu żywych zwierząt, podczas których 87% respondentów zgodziło się, że zwierzęta gospodarskie nie powinny być eksportowane w celu uboju i tuczu.

Ustawa stanowi tylko część szerszych wysiłków rządu mających na celu ulepszenie istniejących w Wielkiej Brytanii wiodących na świecie standardów. W odniesieniu do zwierząt hodowlanych rząd wprowadził nowe ustawowe kodeksy dobrostanu świń, kur niosek i kurczaków mięsnych, zakazał stosowania konwencjonalnych klatek dla kur niosek i wprowadził obowiązek telewizji przemysłowej w rzeźniach.

Źródło: https://www.gov.uk/government/news/uk-to-lead-the-way-on-animal-welfare-through-flagship-new-action-plan

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.