Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczny wzrost ASF wśród populacji świń w UE w 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2023 r. afrykański pomór świń (ASF) dotknął 14 państw członkowskich, co spowodowało pięciokrotny wzrost ognisk tej choroby u świń domowych w porównaniu z rokiem poprzednim. Takie są główne wnioski z najnowszego rocznego raportu epidemiologicznego opublikowanego przez EFSA.

W przypadku świń domowych w 2023 r. odnotowano największą liczbę ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) od 2014 r. Chorwacja i Rumunia zgłosiły 96% całkowitej liczby ognisk (1929).

Liczba ognisk w 2023 r. u dzików wzrosła o 10% w porównaniu z rokiem poprzednim. Wirus został po raz pierwszy wprowadzony w Szwecji i Chorwacji i rozprzestrzenił się na nowe obszary Włoch. Po dwuletniej przerwie pojawił się także ponownie w Grecji.

Niemcy, Węgry i Słowacja odnotowały poprawę sytuacji epidemiologicznej w swoich krajach wraz ze spadkiem liczby ognisk u dzików.

Eksperci EFSA zalecają ustalanie priorytetów na pasywny nadzór, w tym poszukiwanie i badanie tusz dzików, a nie na aktywny nadzór, w tym badanie upolowanych dzików pod kątem wykrywania ognisk ASF.

Nadzór bierny, w szczególności zauważanie objawów klinicznych choroby, pozostaje głównym sposobem wykrywania ASF również w hodowlach trzody chlewnej. Dlatego rolnicy i weterynarze mają do odegrania szczególnie ważną rolę w zgłaszaniu podejrzanych przypadków.

W październiku 2024 r. EFSA przedstawi opinię naukową - przegląd czynników ryzyka pojawienia się, rozprzestrzeniania się i trwałości wirusa ASF w populacjach dzików i świń domowych. Nasze porady będą wspierać osoby zarządzające ryzykiem w ich bieżących wysiłkach mających na celu zapobieganie, kontrolę i eliminowanie rozprzestrzeniania się wirusa ASF.

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.