Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wielomilionowy problem jakościowy dla eksporterów soku jabłkowego z Europy. Ponad 8000 ton zanieczyszczonego produktu.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak informują zagraniczne media problem skażenia drożdżami dotyczy więcej niż jednego producenta europejskiego pochodzenia. Duża ilość koncentratu wysyłanego z Europy do USA jest zanieczyszczona drożdżami, co sprawia, że produkt nie nadaje się do użytku.

Skażony sok został zapakowany i wysłany do USA w aseptycznej, niezamrożonej formie. Stwierdzono, że przesyłki testowane po przybyciu do USA były zanieczyszczone drożdżami osmofilnymi. Zanieczyszczenie powoduje poważne problemy z aromatem i smakiem i sprawia, że ​​sok nie nadaje się do wykorzystania do napojów.

Zazwyczaj ten rodzaj drożdży rozwija się bardzo wolno. Po przekształceniu koncentratu w odtworzony sok i pasteryzacji wszelkie początkowe zanieczyszczenia pozostają martwe, ale w tym przypadku w jakiś sposób się rozwinęły. Jednym z powodów mogły być bardzo wysokie temperatury na wschodnim wybrzeżu USA, co mogło przyczynić się do powstania problemu.

Ile produktu zostało skażone?

Szacuje się, że potencjalne zanieczyszczenia wynoszą od 8 000 ton do nawet 40 000 ton, co jest jednak mało prawdopodobne. Problem polega na tym, że w magazynach osób trzecich kupujących i handlowców znajduje się wiele produktów, które są przeznaczone do dostawy z wyprzedzeniem, które nie zostały jeszcze sprawdzone. Krótko mówiąc, nikt jeszcze nic nie wie.

Analiza problemu

Sytuacja jest bardzo niekorzystna dla europejskiego przemysłu. Ktoś będzie musiał zapłacić rachunek, ponieważ kupujący prawdopodobnie odmówią zapłaty za swoje dostawy. Nawet przy najbardziej optymistycznych szacunkach dotyczących tonażu oznaczałoby to kwoty ponad 10,0 mln USD.

Jeszcze gorszy jest cios w reputację Europy. Niektórzy klienci ze Stanów Zjednoczonych (słusznie lub niesłusznie) nadal są podejrzliwi wobec chińskiego produktu i jego jakości i wolą kontaktować się z Europą, ale to sprawi, że ponownie pomyślą. Prawdopodobnie Chiny skorzystają z tej okazji, być może nawet do tego stopnia, że ​​nieznacznie obniży cenę eksportową koncentratu soku jabłkowego, aby nawiązać więcej transakcji.

Źródła:

IEGVu Informa

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn