Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ diety bogatej w oliwę z oliwek na mikroflorę jelitową

Kategoria: Składniki Żywności

Tłuszcz a bakterie

Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén (UJA) w Hiszpanii wykazali pozytywny wpływ diety bogatej w oliwę z oliwek na bakterie jelitowe, w porównaniu z dietą o zwiększonym udziale masła. „Do tej pory nie brano pod uwagę, że oliwa z oliwek mogłaby oddziaływać na mikroflorę inaczej niż pozostałe rodzaje tłuszczów”, wyjaśnia Magdalena Martínez Cañamero, jedna z autorek badania. „Z punktu widzenia żywienia i fizjologii jest to ważne odkrycie, ponieważ w obiegowej opinii diety bogate w jakiekolwiek tłuszcze wpływają negatywnie na bakterie w naszych jelitach”.

Trzy grupy gryzoni

Badanie przeprowadzono na trzech grupach gryzoni: jedna z nich żywiona była dietą wzbogaconą w oliwę z oliwek, druga w masło, a trzecia otrzymywała standardową karmę laboratoryjną. Od każdego zwierzęcia pobrano próbki, w celu ustalenia jakie szczepy bakterii znajdowały się w jego jelitach. Profil mikroflory powiązany był z parametrami fizjologicznymi uznawanymi za markery rozwoju tzw. syndromu metabolicznego.

Różne diety, różne mikroorganizmy

Uzyskane wyniki sugerują, że masło zwiększa liczbę bakterii proteolitycznych, co związane jest z negatywnymi skutkami dla organizmu – podniesionym poziomem insuliny oraz wyższym ciśnieniem krwi. W przypadku oliwy z oliwek nie zarejestrowano podobnych zmian mikroflory. Stwierdzono też mniejszy przyrost masy ciała, niższe ciśnienie krwi i lepszy profil lipidowy. „Po raz pierwszy udało się zaobserwować, że rodzaju tłuszczu w diecie bezpośrednio wpływa na rodzaj mikroorganizmów obecnych w jelitach. Sposób żywienia oparty na maśle sprzyjał mnożeniu się niekorzystnych bakterii, podczas gdy dieta bogata w oliwę z oliwek i dieta kontrolna nie powodowały podobnych zmian”, wyjaśnia Martínez Cañamero.

Wpływ diety na mikroflorę

Szefowa zespołu Neuroendokrynologii i Żywienia UJA, Isabel Prieto, podsumowuje: „nasze odkrycie ma duże znaczenie żywieniowe, ponieważ do tej pory nie poświęcano należytej uwagi wpływowi diety na skład mikroflory jelitowej. Udowodniliśmy, że poprzez odpowiednie żywienie możemy modyfikować rodzaj bakterii zamieszkujących nasz układ pokarmowy w taki sposób, by korzystnie oddziaływały one na nasze zdrowie”.

Źródło:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0190368 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.