Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Tłuszcz a bakterie
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén (UJA) w Hiszpanii wykazali pozytywny wpływ diety bogatej w oliwę z oliwek na bakterie jelitowe, w porównaniu z dietą o zwiększonym udziale masła. „Do tej pory nie brano pod uwagę, że oliwa z oliwek mogłaby oddziaływać na mikroflorę inaczej niż pozostałe rodzaje tłuszczów”, wyjaśnia Magdalena Martínez Cañamero, jedna z autorek badania. „Z punktu widzenia żywienia i fizjologii jest to ważne odkrycie, ponieważ w obiegowej opinii diety bogate w jakiekolwiek tłuszcze wpływają negatywnie na bakterie w naszych jelitach”.
Trzy grupy gryzoni
Badanie przeprowadzono na trzech grupach gryzoni: jedna z nich żywiona była dietą wzbogaconą w oliwę z oliwek, druga w masło, a trzecia otrzymywała standardową karmę laboratoryjną. Od każdego zwierzęcia pobrano próbki, w celu ustalenia jakie szczepy bakterii znajdowały się w jego jelitach. Profil mikroflory powiązany był z parametrami fizjologicznymi uznawanymi za markery rozwoju tzw. syndromu metabolicznego.
Różne diety, różne mikroorganizmy
Uzyskane wyniki sugerują, że masło zwiększa liczbę bakterii proteolitycznych, co związane jest z negatywnymi skutkami dla organizmu – podniesionym poziomem insuliny oraz wyższym ciśnieniem krwi. W przypadku oliwy z oliwek nie zarejestrowano podobnych zmian mikroflory. Stwierdzono też mniejszy przyrost masy ciała, niższe ciśnienie krwi i lepszy profil lipidowy. „Po raz pierwszy udało się zaobserwować, że rodzaju tłuszczu w diecie bezpośrednio wpływa na rodzaj mikroorganizmów obecnych w jelitach. Sposób żywienia oparty na maśle sprzyjał mnożeniu się niekorzystnych bakterii, podczas gdy dieta bogata w oliwę z oliwek i dieta kontrolna nie powodowały podobnych zmian”, wyjaśnia Martínez Cañamero.
Wpływ diety na mikroflorę
Szefowa zespołu Neuroendokrynologii i Żywienia UJA, Isabel Prieto, podsumowuje: „nasze odkrycie ma duże znaczenie żywieniowe, ponieważ do tej pory nie poświęcano należytej uwagi wpływowi diety na skład mikroflory jelitowej. Udowodniliśmy, że poprzez odpowiednie żywienie możemy modyfikować rodzaj bakterii zamieszkujących nasz układ pokarmowy w taki sposób, by korzystnie oddziaływały one na nasze zdrowie”.
Źródło:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0190368
Przeczytaj także
25.04.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona pionierskiemu projektowi wirtualnej bazy zawartości kwasów tłuszczowych trans w żywności. Dzięki nowemu przedsięwzięciu IŻŻ Polacy zyskają łatwy dostęp do informacji o produktach, które mogą być potencjalnym źródłem tych szkodliwych substancji w diecie.
Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Unilever’s Research & Development Group potwierdziły zależność pomiędzy spożywaniem tłuszczów nasyconych, a ryzykiem choroby wieńcowej serca.