Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrywanie toksyn w rybach za pomocą smartfona

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe narzędzie biotechnologiczne

Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowe narządzie biotechnologiczne, które pozwala na wykrywanie toksyn w rybach i owocach morza. Projekt prowadzony przez specjalistów z Universitat Rovira i Virgili w Tarragonie oraz Instytutu Badań i Technologii Żywności (IRTA) ma na celu stworzenie wiarygodnych i czułych systemów detekcji ciguatoksyn i tetrodotoksyn, niebezpiecznych substancji pochodzących z gatunków tropikalnych, które zaczęły rozprzestrzeniać się również w obrębie Atlantyku i Morza Śródziemnego – prawdopodobnie z powodu zmian klimatu.

Niebezpieczne neurotoksyny

Ciguatoksyny to neurotoksyny wytwarzane przez mikroalgi, które ulegają akumulacji w rybach i innych organizmach wodnych spotykanych w rejonach tropikalnych. Spożycie zanieczyszczonej tą substancją żywności prowadzi do zatrucia zwanego ciguaterą. Objawy obejmują zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i nerwowego. Ciguatoksyny są termostabilne, co sprawia, że nie można pozbyć się ich w trakcie gotowania czy mrożenia. Ich wykrycie utrudnia także fakt, że są bezbarwne, bezwonne i bezsmakowe. Tetradotoksyny z kolei to neurotoksyny występujące przede wszystkim w rybie fugu, której spożycie w Europie jest zakazane. Okazuje się jednak, że związki te mogą znajdować się także w organizmach innych zwierząt, takich jak jeżowce czy omułki.

Komórki, receptory i aptamery

W ramach hiszpańskiego projektu udało się opracować biosensor, który jest w stanie wykrywać toksyny po przeanalizowaniu oczyszczonych próbek ryb i owoców morza. Bazuje on na trzech kluczowych elementach pozwalających na identyfikację niebezpiecznych substancji: komórkach, receptorach i aptamerach – krótkich fragmentach kwasów nukleinowych, które tworzą specyficzne wiązania z cząsteczkami toksyn.

Biosensor sprzężony ze smartfonem

Innowacyjny biosensor może zostać sprzężony ze smartfonem, bezpośrednio przekazując do telefonu wyniki analizy. „Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę przypadków zatruć potrzebujemy szybkich, czułych, skutecznych i, przede wszystkich, mobilnych technologii służących do wykrywania toksyn, ponieważ tego typu urządzenia muszą być proste w użyciu dla producentów, dystrybutorów i sprzedawców, a także pracowników instytucji kontrolujących bezpieczeństwo żywności”, mówi koordynatorka projektu, dr Mònica Campàs z IRTA.

Źródła:

  1. https://diaridigital.urv.cat/es/un-biosensor-conectado-al-movil-permitira-detectar-toxinas-en-el-pescado-y-el-marisco-vinculadas-a-intoxicaciones-alimentarias/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44729/detectar-con-el-telefono-movil-toxinas-en-pescado-y-marisco?fbclid=IwAR0mThQXNKSk9fVBUE3SeDB2C0UE8UWNYRn-MtjIGk0iUJ-t9zufvKMMjn8

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.