Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wymogi CETA dla eksporterów żywności - Wymazy w kierunku patogenów z obszaru produkcji (1)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W lipcu tego roku Health Canada opublikowała w TheCompendium of Analytical Methods, Volume 1, Part procedurę dotyczącą wprowadzanie oraz zarządzania metodami badań mikrobiologicznych żywności w formie szczegółowego opracowania.

Od redakcji: Na rynkach Ameryki Północnej badania ukierunkowane na środowisko produkcji (szczególnie wymazy w kierunku bakterii patogennych) w dużo większym stopniu są podstawą spełnienia wymogów systemów bezpieczeństwa żywności niż w UE. Mogą to potwierdzić wszyscy polscy producenci już eksportujący na te rynki i mający okazję być poddanym np. inspekcji służb USDA. Również w UE można zaobserwować rosnące znaczenie monitoringu środowiska produkcyjnego w korelacji do badań gotowych produktów. Zapraszamy do zapoznania się z 1 częścią przewodnika:

Procedura rozwoju i zarządzania metodami analiz mikrobiologicznych w żywności. Przewodnik prawidłowej walidacji względnej metod jakościowych badań mikrobiologicznych stosowanych przy wymazach środowiskowych z powierzchni produkcyjnych w przemyśle spożywczym w kierunku badań organizmów patogennych.

1. Cel dokumentu:

Dokument ten ma zastosowanie do względnej walidacji pośrednich, jakościowych metod badań mikrobiologicznych dotyczących oceny próbek środowiskowych  powierzchni produkcyjnych żywności pod względem obecności mikroorganizmów patogennych.

2. Zastosowanie:

Powierzchnia środowisk produkcyjnych, zestawy do pobierania i transportu próbek (narzędzia do pobierania próbek, wymazówka, próbka lub gąbka ) oraz użyty środek zwilżający mogą wpływać na wydajność metody mikrobiologicznej. W związku z tym, metody oznaczania   próbek powierzchni środowiska są uważane za badania systemu, który obejmuje rodzaj środowiska powierzchni, zestaw do pobierania wymazu i środek zwilżający. Zestaw do pobierania wymazu oraz środek zwilżający są oceniane i zatwierdzone przez  MMC(Microbiology Methods Committee), a także umieszczone w wykazie zastosowanych metod.

Tabela 1. Przykład zastosowania metody

 *Różne kombinacje zestawów do pobierania wymazów oraz czynników zwilżających mogą być wykorzystane w celu potwierdzenia próbek  środowiska  powierzchni

3. Definicje i Terminologia:

3.1 Powierzchnie Środowiskowe

Próbki  środowiskowe z powierzchni  są pobierane za pomocą wymazów z powierzchni posiadających i nieposiadających kontakt z żywnością. Środowisko powierzchni powinno być zatwierdzone do kontaktu z żywnością i sklasyfikowane następująco:

  1. Stal nierdzewna
  2. Plastik
  3. Ceramika
  4. Guma
  5. Beton
  6. Żeliwo
  7. Materiały filtracyjne
  8. Powierzchnie pokryte farbą dopuszczoną do kontaktu z żywnością
  9. Drewno

Należy wspomnieć, że inne typy próbek jak woda procesowa, do mycia i czyszczenia nie są postrzegane w kategorii środowiska powierzchni  , ale jako środki mające kontakt z żywnością i są traktowane w zbliżony sposób (np. woda do płukania)

3.2 Powierzchnie Mające Kontakt z Żywnością ( Food Contact Surface-FCS)

Powierzchnią mającą kontakt z żywnością jest każda powierzchnia lub rzecz mająca kontakt z żywnością w czasie produkcji.

3.3 Organizmy Zakłócające

 Organizmami zakłócającymi są organizmy  przypadkowe, które mogą zakłócać wykrycie lub wyizolowanie organizmów docelowych. Przykładowo , zakłócenie może być spowodowane  przez niezamierzone organizmy wypierające organizmy docelowe w systemie wzbogaconym lub zachowujące się w podobny sposób, co uniemożliwia ich rozróżnienie w czasie izolacji organizmów docelowych.

3.4  Powierzchnie Niemające Kontaktu z Żywnością (Non-Food Contact Surface – NFCS

Powierzchnią niemającą kontaktu z żywnością jest każda powierzchnia lub rzecz, która nie kontaktuje się z żywnością.

3.5  Podłoże wzbogacone

Sterylny roztwór zawierający jedną lub więcej substancji organicznych, która jest dodawana do sterylnej powierzchni w celu imitowania warunków środowiskowych powierzchni wykorzystywanych w produkcji żywności. Wzbogacone podłoże  mogłoby zawierać beztłuszczowe mleko w proszku i albuminy surowicy bydlęcej. Należy zwrócić uwagę, że sam system buforowy  nie jest postrzegany jako reprezentatywny dla środowiska produkcyjnego , dlatego też  jest nieakceptowalny.

Dodatkowe definicje związane ze sprawdzeniem i próbkami środowisk mogą być znalezione w Procedurze  Rozwoju i Zarządzania Metodami Analizy w Żywności( Procedure for the Development and Management of Food Microbiological Methods, Part 1 and MFLP-41).

Z kolejnej części opracowania dowiedzą się Państwo między innymi na czym polega opracowanie metod porównawczych, w jaki sposób opisać środowisko powierzchni oraz zestawy do pobierania próbek, jaka jest liczba wymaganych próbek, w jaki sposób selekcjonowac szczepy, wyborze tła (organizmy zakłócające), jak liczyć próbki po suszeniu oraz informacji na temat procedur wzbogacania, pobierania próbek, oraz potwierdzania.

Czytaj dalej: Wymogi CETA dla eksporterów żywności - Wymazy w kierunku patogenów z obszaru produkcji (2)

 

Autor:Ewa Kotiuk
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.