Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wymogi CETA dla eksporterów żywności - wprowadzenie do przewodnika

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przewodnik do wdrażania i zarządzania metodami badań mikrobiologicznych żywności, Compendium of Analytical Methods, Volume 1, Part 6

W lipcu tego roku Health Canada opublikowała w The Compendium of Analytical Methods, Volume 1, Part 6 procedurę dotyczącą wprowadzanie oraz zarządzania metodami badań mikrobiologicznych żywności w formie szczegółowego opracowania:

Przewodnik Prawidłowej Walidacji Względnej Metod Jakościowych Badań Mikrobiologicznych Stosowanych przy Wymazach Środowiskowych z Powierzchni Produkcyjnych w Przemyśle Spożywczym w Kierunku Badań Organizmów Patogennych.

Od redakcji: Na rynkach Ameryki Północnej badania ukierunkowane na środowisko produkcji (szczególnie wymazy w kierunku bakterii patogennych) w dużo większym stopniu są podstawą spełnienia wymogów systemów bezpieczeństwa żywności niż EU. Mogą to potwierdzić również wszyscy polscy producenci już eksportujący na te rynki i mający okazję być poddani np. inspekcji służb USDA. Również w EU można zaobserwować rosnące znaczenie monitoringu środowiska produkcyjnego w korelacji do badań gotowych produktów.

W związku z niedawnym tymczasowym wprowadzeniem CETA (21.09.2017) oraz dużym zainteresowaniem tematem walidacji metod mikrobiologicznych, przedstawiamy Państwu podsumowanie tej procedury.

The Compendium of Analytical Methods są gotowymi, referencyjnymi metodami opracowanymi przez Health Canada oraz Canadian Food Inspection Agency. The Compendium składa się z 5 części podzielonych na poszczególne sekcje dotyczące zagadnień związanych z mikrobiologią żywności.

Część 6 podzielona jest na 6 sekcji dotyczących: celu oraz zastosowania, definicji, względnej walidacji (metody porównawczej), wymiany informacji oraz literaturę źródłową.

Cel dokumentu:

Dokument ten ma zastosowanie do względnej walidacji pośrednich, jakościowych metod badań mikrobiologicznych dotyczących oceny próbek powierzchni środowisk produkcyjnych żywności pod względem obecności organizmów patogennych.

Zastosowanie:

Powierzchnia środowisk produkcyjnych, nośnik bakteryjny (narzędzia do pobierania próbek, wacik, gąbka i wymaz) oraz użyty środek zwilżający mogą wpływać na wydajność metody mikrobiologicznej. W związku z tym, metody oznaczania próbek powierzchni środowiska są uważane za badania systemu, który obejmuje rodzaj powierzchni środowiska, nośnik bakteryjny i środek zwilżający.

Definicje:

W tej części zdefiniowano czym są powierzchnie mające lub nie mające kontaktu z żywnością, powierzchnie środowiska produkcyjnego, organizmy mikrobiologicznie interferujące oraz podłoża.

Względna walidacja – badanie porównawcze metod

Alternatywna metoda jest porównywana do akceptowanej metody referencyjnej. Porównywanymi parametrami są: czułość, specyficzność, wynik fałszywie dodatni oraz ujemny i test skuteczności. Te parametry porównywane z ogólnymi danymi generowanymi dla wszystkich ocenianych powierzchni. Badanie porównawcze musi obejmować: surowe oraz zbiorcze dane, obliczenia prawdopodobieństwa wykrycia (POD), wskaźniki wydajności oraz kompletną dokumentację i opis wszystkich procedur i protokołów wykorzystanych podczas walidacji badań.

Ostatnie dwie części publikacji dotyczą zbieżności i transferu badań oraz literatury.

Od redakcji:

Z przyjemnością będziemy publikować w częściach niniejszy przewodnik. Ze względu na jego uniwersalnych charakter może być użyteczny również na potrzeby lokalne. Jednak z uwagi na duże, niezbędne nakłady pracy na tłumaczenia, chcielibyśmy uzyskać od Państwa informację zwrotną o Państwa zainteresowaniu takim materiałem. Bardzo prosimy o odpowiedź na jedno pytanie w ankiecie na zasadzie TAK/NIE.

Źródło:

Procedure for the Development and Management of Food Microbiological Methods
Part 6: Guidelines for the Relative Validation of Qualitative Microbiological Methods for Testing Environmental Surface Samples from Food Production Environments for Pathogenic Microorganisms Microbiology Methods Committee – Compendium of Analytical Methods

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.