Keno™sept G/ L
Środki do dezynfekcji rąk
Brytyjska rządowa agencja Public Health England w związku z pandemią koronawirusa (COVID-19) opublikowała wytyczne i procedury postępowania dla przedsiębiorstw działających w obszarze przemysłu spożywczego, które przedstawiają się następująco.
Co musisz wiedzieć o koronawirusie i żywności?
Jest bardzo mało prawdopodobne, aby można było zarazić się koronawirusem z pożywnienia. COVID-19 jest chorobą układu oddechowego. Nie wiadomo, czy może być przenoszony przez kontakt z żywnością lub opakowaniem żywności. Każdy pracownik zajmujący się żywnością, który nie czuje się dobrze, nie powinien podejmować pracy. Jeżeli mają objawy, powinien stosować się do zaleceń rządowych i pozostać w domu. Chociaż jest bardzo mało prawdopodobne, aby koronawirus mógł być przenoszony przez żywność, w ramach dobrej praktyki higienicznej każdy pracownik zajmujący się żywnością powinien często myć ręce wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund. Należy to robić rutynowo, przed i po kontakcie z żywnością, a szczególnie po przebywaniu w miejscu publicznym, wydmuchiwaniu nosa, kaszlu lub kichaniu. Przedsiębiorstwa z sektora spożywczego powinny nadal stosować się do wytycznych Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) dotyczących dobrych praktyk higienicznych w zakresie przygotowywania żywności oraz procesów analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Wspieramy działania umożliwiające bezpieczny, uprzywilejowany dostęp do supermarketów i sklepów spożywczych osobom starszym i personelowi służby zdrowia NHS.
Wskazówki dotyczące higieny żywności
Należy stosować system zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS), który obejmuje istniejące wytyczne dotyczące higieny żywności oraz procesy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Pracodawcy powinni przywiązywać szczególną wagę do częstszego mycia rąk i utrzymywania dobrych praktyk higienicznych w obszarach przygotowywania i obróbki żywności. Pracownicy powinni myć ręce przez 20 sekund, szczególnie po przebywaniu w miejscu publicznym, wydmuchiwaniu nosa, kasłaniu lub kichaniu. Należy często czyścić i dezynfekować regularnie dotykane przedmioty i powierzchnie, używając standardowych środków czyszczących. Firmy z branży spożywczej mogą zapoznać się z wytycznymi FSA „Safer food, better business (SFBB)” w celu uzyskania dalszych wytycznych dotyczących oczekiwanych standardów higieny żywności. Firmy mogą pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa, przypominając wszystkim o rządowych poradach dotyczących zdrowia publicznego. Plakaty, ulotki i inne materiały są dostępne w Internecie.
Opakowania żywności
Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że prawdopodobieństwo zakażenia towarów handlowych przez osobę zakażoną jest niskie. Ryzyko zakażenia wirusem wywołującym COVID-19 przez kontakt z opakowaniem, które zostało przeniesione, przewiezione i wystawione na działanie różnych warunków i temperatury jest również bardzo niskie. Nie wydaje się, aby opakowania żywności stanowiły szczególne ryzyko, należy podjąć wysiłki w celu zapewnienia, aby były one czyszczone i traktowane zgodnie ze zwyczajowymi praktykami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Czyszczenie powinno być zgodne z praktykami w zakresie higieny żywności oraz z kontrolami środowiskowymi określonymi w HACCP dla przedsiębiorstw. Personel powinien nadal stosować się do istniejących ocen ryzyka i bezpiecznych systemów pracy. Nie ma potrzeby podejmowania dodatkowych środków ostrożności.
Sprzątanie i usuwanie odpadów
Rząd przedstawił wytyczne dotyczące czyszczenia i usuwania odpadów, aby pomóc przedsiębiorstwom w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa.
Zarządzanie chorobami pracowników
Jeśli ktoś poczuje się źle i ma objawy, jak ciągły kaszl lub wysoką temperaturę miejscu pracy, należy odesłać go do domu i poradzić mu, aby zastosował się do wskazówek dotyczących pobytu w domu. Jeżeli u pacjenta lub pracownika występują objawy, należy odwiedzić NHS 111 przez Internet lub zadzwonić pod numer 111, jeżeli nie ma dostępu do Internetu. W nagłych wypadkach należy zadzwonić pod numer 999, jeśli są poważnie chorzy lub ranni, lub jeśli ich życie jest zagrożone. Nie należy odwiedzać lekarza pierwszego kontaktu, apteki, ośrodka pomocy doraźnej ani szpitala. Jeśli członek personelu pomógł komuś z objawami kaszlu lub wysokiej gorączki, nie musi iść do domu, chyba że wystąpią u niego objawy. Powinien dokładnie umyć ręce przez 20 sekund po każdym kontakcie z kimś, kto nie czuje się dobrze z objawami zgodnymi z zakażeniem koronawirusem. Nie ma potrzeby zamykania firmy lub miejsca pracy, ani odsyłania pracowników do domu, chyba że zmieni się polityka rządu. Powinieneś monitorować reakcję rządu na koronawirus w celu uzyskania dalszych aktualizacji. FSA w zakresie wskazówek dotyczących pracy dla pracowników zajmujących się produktami spożywczymi zapewnia porady dotyczące zarządzania chorobami w firmie spożywczej. Zrozumienie tych wskazówek i zastosowanie ich zarówno na poziomie osobistym, jak i biznesowym może pomóc w zapobieganiu transmisji koronawirusa (COVID-19).
Dystans społeczny
Porady dotyczące społecznych środków dystansujących odnoszą się do wszystkich. Musisz zminimalizować możliwości rozprzestrzeniania się wirusa, utrzymując odległość 2 metrów pomiędzy osobami. Porada ta dotyczy zarówno wewnątrz zakładów i firm branży spożywczej, jak i w zewnętrznych miejscach publicznych, w których klienci mogą stanąć w kolejkach. Należy przypominać ludziom o konieczności mycia rąk przez 20 sekund częściej niż zwykle. Praktyczne zastosowanie tej rady będzie zależało od lokalnych warunków. Może to być najlepiej ocenione przez kierownika sklepu, jednak kilka ogólnych wskaźników może być istotnych dla większości punktów sprzedaży detalicznej:
Dalsze informacje na temat dystansu społecznego i osób dorosłych, które są w grupie podwyższonego ryzyka występowania koronawirusa (COVID-19) można znaleźć na stronie GOV.UK.
Utrzymywanie dystansu społecznego w poszczególnych ogniwach łańcucha przemysłu spożywczego
Zakłady przetwórstwa spożywczego
Praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności w zakładach przetwórstwa spożywczego powinny być nadal zapewnione z zachowaniem najwyższych standardów higieny, w tym stosowanie niektórych środków ochrony osobistej i częste mycie rąk. Oczekuje się, że wszyscy pracodawcy, w tym przedsiębiorstwa sektora spożywczego, będą w miarę możliwości stosowali się do wytycznych dotyczących zdystansowania społecznego. W przypadku gdy środowisko produkcyjne utrudnia takie działania, pracodawcy powinni rozważyć, jakie środki mogą zostać wprowadzone w celu ochrony pracowników. Po opuszczeniu przez pracowników obszarów przetwórstwa spożywczego i zdjęciu odzieży ochronnej, należy stosować się do wskazówek dotyczących społecznego dystansu i mycia rąk.
Supermarkety
Supermarkety muszą unikać tłoku i tworzyć odpowiednie odstępy między poszczególnymi osobami. Skuteczne środki wspierające ten cel będą różnić się w zależności od sklepu i lokalizacji, ale mogą obejmować:
Public Health England wspiera działania mające na celu umożliwienie bezpiecznego i uprzywilejowanego dostępu do obiektów handlowych dla osób starszych i pracowników, takich jak personel NHS i opieki społecznej.
Stołówki pracownicze i miejsca odpoczynku
Jest bardzo mało prawdopodobne, aby koronawirus zbył przenoszony przez żywność. Stołówki w miejscu pracy mogą pozostać otwarte, gdy nie ma praktycznej alternatywy dla personelu w zakresie pozyskiwania żywności. Na tyle, na ile jest to możliwe, należy zachować odległość 2 metrów między personelem i może on nadal korzystać z miejsc odpoczynku, jeżeli stosuje takie samo podejście do kwestii socjalnych. Ogłoszenia promujące higienę rąk i dystans społeczny powinny być umieszczone w tych obszarach w sposób widoczny. Jeśli to możliwe, zwiększyć liczbę dostępnych stanowisk do mycia rąk.
Restauracje oferujące dostawę i odbiór towarów na wynos
Za te usługi:
Targowiska / rynki
Głównym problemem związanym z targowiskami żywności na wolnym powietrzu jest unikanie gromadzenia się tłumów. Władze lokalne mogły podjąć decyzję o zamknięciu takich rynków w ramach działań podejmowanych w celu utrzymania społecznego dystansu. Tam, gdzie rynki nadal funkcjonują, zachęcamy podmioty działające na rynku spożywczym do rozważenia, w jaki sposób mogą bezpiecznie sprzedawać swoje produkty, nie zachęcając przy tym tłumów i zapewniając środki higieny. Można to zrobić poprzez: przyjmowanie zamówień online lub telefonicznie z wyprzedzeniem oraz zamówień na paczki do odbioru w celu ograniczenia czasu spędzanego bezpośrednio na rynku.
Przeczytaj także
Koronawirus powodujący COVID-19 pozostaje „żywy” przez kilka godzin w aerozolu, a także przez nawet kilka dni na powierzchniach, wynika z najnowszych badań opublikowanych w New England Journal of Medicine (NEJM). Wyniki te sugerują, że ludzie mogą nabyć wirusa poprzez powietrze i po dotknięciu skażonych przedmiotów.
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju przygotowało zalecenia dla placówek handlowych i usługowych (w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni).
Epidemia koronawirusa rozprzestrzenia się coraz bardziej. Budzi to obawy czy żywność importowana z Chin do Europy może być zainfekowana i czy jest bezpieczna do spożycia.
Polecane produkty
Środki do dezynfekcji rąk
Mydło do mycia i dezynfekcji rąk
Środek dezynfekujący na bazie alkoholu
Chusteczki dezynfekujące do dezynfekcji pośredniej
Środek dezynfekujący do powierzchni i przestrzeni na bazie kwasu mlekowego
Środek dezynfekujący na bazie czwartorzędowej soli amoniowej - zwalcza koronawirusy
Spryskiwacz gotowy do użytku