Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyższe ceny zbytu produktów mleczarskich w 2020 r.

Kategoria: Biznes

W 2020 r. średnie ceny zbytu większości produktów mleczarskich były wyższe niż przed rokiem. Wyjątkiem było masło, za które zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie o 12,5% mniej niż w 2019 r.

Droższe odtłuszczone mleko w proszku

Pierwszy kwartał 2020 r. był dobrym czasem dla producentów odtłuszczonego mleka w proszku, kiedy to jego ceny przekroczyły nawet poziom 11 PLN/kg. Niepewność związana z rozprzestrzenianiem się pandemii COVID-19 spowodowała gwałtowny spadek cen, do poziomu nieco ponad 8 PLN/kg. Kolejne miesiące to stopniowa odbudowa cen, które jednak w ostatnim kwartale nie osiągnęły poziomu z 2019 r. Przeciętnie jednak, ze względu na ponad 50% wyższe (w relacji rocznej) ceny OMP w I kw. 2020 r., cena tego produktu w 2020 r. była o 11,3% wyższa niż w 2019 r.

Więcej płacono też za mleko spożywcze

Największą niespodzianką 2020 r. był wysoki poziom cen mleka spożywczego. Zmiana sposobu życia konsumentów (pozostanie w domach), związana z pandemią, spowodowała wzrost popytu na produkty podstawowe, które służą do przygotowania posiłków w gospodarstwach domowych. Wg danych Nielsena wolumen sprzedaży detalicznej mleka pitnego w I połowie 2020 r. zwiększył się o ponad 13% (r/r). W konsekwencji wysokiego popytu, ceny mleka spożywczego w 2020 r. nie tylko zdołały utrzymać poziom po wzrostach w ostatnich dwóch miesiącach 2019 r., ale również odnotowały dalszy wzrost. W efekcie, w 2020 r. przeciętna cena zbytu mleka spożywczego UHT była o 8,8%, a mleka spożywczego pasteryzowanego o 6,5% wyższa niż w 2019 r.

Kolejny rok wzrostu cen serów dojrzewających

W 2020 r. przeciętne ceny zbytu najważniejszych serów dojrzewających były o kilka procent wyższe niż w 2019 r. I kw. ubiegłego roku upłynął pod znakiem wysokich cen zbytu, co w dużym stopniu wynikało z silnego popytu wewnętrznego. Niepewność co do dalszego rozwoju sytuacji pandemicznej spowodowała, że ceny serów dojrzewających, takich jak Gouda czy Edamski, w kolejnych miesiącach obniżyły się poniżej 13,0 PLN/kg. W ostatnim kwartale 2020 r. producenci ograniczyli produkcję tych produktów, co w efekcie przełożyło się na wzrost cen. Na koniec grudnia 2020 r. za ser Edamski płacono 13,67 PLN/kg, a za Goudę 14,29 PLN/kg. Średnio w 2020 r. ceny zbytu tych produktów były o ponad 4% wyższe niż w 2019 r. Mniejsze wzrostu dotyczyły serów twarogowych, które sięgnęły 1,4%.

Niższy poziom cen masła

Najgłębszy spadek cen produktów mleczarskich nastąpił w przypadku masła w blokach. Jego ceny były o 12,5% niższe niż w 2019 r. W mniejszym stopniu, bo o 9,5% potaniało masło konfekcjonowane. Spadki cen były zapewne związane z mniejszym popytem w sektorze HoReCa, który nie został zrekompensowany przez większe zapotrzebowanie w sektora gospodarstw domowych. Dodatkowo, produkcja masła, w pierwszych jedenastu miesiącach 2020 r. była o 5% większa niż w analogicznym okresie 2019 r.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.