Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W 2020 r. średnie ceny zbytu większości produktów mleczarskich były wyższe niż przed rokiem. Wyjątkiem było masło, za które zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie o 12,5% mniej niż w 2019 r.
Droższe odtłuszczone mleko w proszku
Pierwszy kwartał 2020 r. był dobrym czasem dla producentów odtłuszczonego mleka w proszku, kiedy to jego ceny przekroczyły nawet poziom 11 PLN/kg. Niepewność związana z rozprzestrzenianiem się pandemii COVID-19 spowodowała gwałtowny spadek cen, do poziomu nieco ponad 8 PLN/kg. Kolejne miesiące to stopniowa odbudowa cen, które jednak w ostatnim kwartale nie osiągnęły poziomu z 2019 r. Przeciętnie jednak, ze względu na ponad 50% wyższe (w relacji rocznej) ceny OMP w I kw. 2020 r., cena tego produktu w 2020 r. była o 11,3% wyższa niż w 2019 r.
Więcej płacono też za mleko spożywcze
Największą niespodzianką 2020 r. był wysoki poziom cen mleka spożywczego. Zmiana sposobu życia konsumentów (pozostanie w domach), związana z pandemią, spowodowała wzrost popytu na produkty podstawowe, które służą do przygotowania posiłków w gospodarstwach domowych. Wg danych Nielsena wolumen sprzedaży detalicznej mleka pitnego w I połowie 2020 r. zwiększył się o ponad 13% (r/r). W konsekwencji wysokiego popytu, ceny mleka spożywczego w 2020 r. nie tylko zdołały utrzymać poziom po wzrostach w ostatnich dwóch miesiącach 2019 r., ale również odnotowały dalszy wzrost. W efekcie, w 2020 r. przeciętna cena zbytu mleka spożywczego UHT była o 8,8%, a mleka spożywczego pasteryzowanego o 6,5% wyższa niż w 2019 r.
Kolejny rok wzrostu cen serów dojrzewających
W 2020 r. przeciętne ceny zbytu najważniejszych serów dojrzewających były o kilka procent wyższe niż w 2019 r. I kw. ubiegłego roku upłynął pod znakiem wysokich cen zbytu, co w dużym stopniu wynikało z silnego popytu wewnętrznego. Niepewność co do dalszego rozwoju sytuacji pandemicznej spowodowała, że ceny serów dojrzewających, takich jak Gouda czy Edamski, w kolejnych miesiącach obniżyły się poniżej 13,0 PLN/kg. W ostatnim kwartale 2020 r. producenci ograniczyli produkcję tych produktów, co w efekcie przełożyło się na wzrost cen. Na koniec grudnia 2020 r. za ser Edamski płacono 13,67 PLN/kg, a za Goudę 14,29 PLN/kg. Średnio w 2020 r. ceny zbytu tych produktów były o ponad 4% wyższe niż w 2019 r. Mniejsze wzrostu dotyczyły serów twarogowych, które sięgnęły 1,4%.
Niższy poziom cen masła
Najgłębszy spadek cen produktów mleczarskich nastąpił w przypadku masła w blokach. Jego ceny były o 12,5% niższe niż w 2019 r. W mniejszym stopniu, bo o 9,5% potaniało masło konfekcjonowane. Spadki cen były zapewne związane z mniejszym popytem w sektorze HoReCa, który nie został zrekompensowany przez większe zapotrzebowanie w sektora gospodarstw domowych. Dodatkowo, produkcja masła, w pierwszych jedenastu miesiącach 2020 r. była o 5% większa niż w analogicznym okresie 2019 r.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Polska placówka dyplomatyczna w Brazylii przekazała informację o ostatecznym zatwierdzeniu przez stronę brazylijską wzorów weterynaryjnych świadectw zdrowia.
W latach 2020-2030 produkcja mleka w UE będzie zwiększać się w tempie 0,6% rocznie, dwa razy wolniej niż w latach 2010-2020.
Kolejny wyrok TSUE dotyczący interpretacji przepisów prawa żywnościowego i ponownie przyjęta została wykładnia zawężająca. Sprawa dotyczy interpretacji art. 13 ust. 1 lit. d) Rozporządzenia PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych zgodnie...