Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prognozy KE – działania na rzecz zrównoważonego rozwoju integralną częścią wzrostu sektora mleczarskiego

Kategoria: Business Review

W najbliższej dekadzie tempo wzrostu produkcji mleka w Unii Europejskiej będzie mniejsze niż w latach 2010-2020 r. Wzrost produkcji mleka będzie wynikał ze zwiększenia wydajności krów, podczas gdy ich pogłowie będzie zmniejszać się w tempie 0,7% rocznie. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju powinny być integralną częścią wzrostu sektora mleczarskiego na każdym etapie łańcucha dostaw.

Wzrostu produkcji mleka ze względu na większą wydajność

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej zawartych w „Medium term agricultural outlook” produkcja mleka w Unii Europejskiej w latach 2020-2030 będzie rozwijać się w średnim tempie 0,6% rocznie i w 2030 r. osiągnie poziom 162 mln t. Oznacza to, że produkcja mleka w UE będzie rozwijać się znacznie wolniej niż w poprzedniej dekadzie, kiedy to średnioroczne tempo wzrostu było dwa razy szybsze (1,2%).

Spodziewany spadek pogłowia krów mlecznych

W następnych dziesięciu latach dynamika spadku pogłowia krów mlecznych będzie taka sama jak w latach 2010-2020 czyli 0,7%. Wolniejsze tempo wzrostu produkcji będzie zatem wynikać z niższej niż w ostatniej dekadzie dynamiki wzrostu wydajności krów mlecznych (1,3% wobec 2,0%), która w 2030 r. osiągnie 8300 kg rocznie.

Produkcja bardziej zrównoważona

Jak wskazują eksperci Komisji Europejskiej cele w zakresie zrównoważonego rozwoju powinny stanowić integralną część wzrostu sektora mleczarskiego w UE. Działania powinny być podejmowane w całym łańcuchu dostaw, począwszy od zaopatrzenia w paszę, przez produkcję, transport, opakowania i skończywszy na dostawie produktów końcowych. Autorzy raportu wskazują, że krótsze, lokalne łańcuchy dostaw mogłyby jeszcze bardziej wzmocnić gospodarcze i społeczne filary zrównoważonego rozwoju.

Ekologia w praktyce

Na poziomie gospodarstw pojawiają się oczekiwania działań zapobiegających chorobom i urazom, co przyczyni się do dobrostanu zwierząt. Zakładając dłuższą żywotność i zwiększenie wydajności krów doprowadziłoby to do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, zapewniając jednocześnie zrównoważone rozwiązania w zakresie nakładów energetycznych (np. produkcja biogazu na potrzeby transportu i ogrzewania).

Wzrost znaczenia mleka ekologicznego

Ważnym punktem raportu jest założenie, że udział mleka ekologicznego (bio, organicznego) w całkowitej produkcji mleka w UE wzrośnie z 3,5% w 2018 do 10% w 2030 r. Zyskać na znaczeniu mogą też inne systemy produkcji mleka, np. oparte na wypasie pastwiskowym, sianie, czy też karmieniu paszami non-GMO. Co istotne, zmiany te, w dużej części, będą wynikać ze zmiany zachowań konsumenckich, powodujących wzrost popytu na produkty mleczarskie wytworzone z mleka produkowanego w powyższych systemach.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn