Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozy KE – działania na rzecz zrównoważonego rozwoju integralną częścią wzrostu sektora mleczarskiego

Kategoria: Biznes

W najbliższej dekadzie tempo wzrostu produkcji mleka w Unii Europejskiej będzie mniejsze niż w latach 2010-2020 r. Wzrost produkcji mleka będzie wynikał ze zwiększenia wydajności krów, podczas gdy ich pogłowie będzie zmniejszać się w tempie 0,7% rocznie. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju powinny być integralną częścią wzrostu sektora mleczarskiego na każdym etapie łańcucha dostaw.

Wzrostu produkcji mleka ze względu na większą wydajność

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej zawartych w „Medium term agricultural outlook” produkcja mleka w Unii Europejskiej w latach 2020-2030 będzie rozwijać się w średnim tempie 0,6% rocznie i w 2030 r. osiągnie poziom 162 mln t. Oznacza to, że produkcja mleka w UE będzie rozwijać się znacznie wolniej niż w poprzedniej dekadzie, kiedy to średnioroczne tempo wzrostu było dwa razy szybsze (1,2%).

Spodziewany spadek pogłowia krów mlecznych

W następnych dziesięciu latach dynamika spadku pogłowia krów mlecznych będzie taka sama jak w latach 2010-2020 czyli 0,7%. Wolniejsze tempo wzrostu produkcji będzie zatem wynikać z niższej niż w ostatniej dekadzie dynamiki wzrostu wydajności krów mlecznych (1,3% wobec 2,0%), która w 2030 r. osiągnie 8300 kg rocznie.

Produkcja bardziej zrównoważona

Jak wskazują eksperci Komisji Europejskiej cele w zakresie zrównoważonego rozwoju powinny stanowić integralną część wzrostu sektora mleczarskiego w UE. Działania powinny być podejmowane w całym łańcuchu dostaw, począwszy od zaopatrzenia w paszę, przez produkcję, transport, opakowania i skończywszy na dostawie produktów końcowych. Autorzy raportu wskazują, że krótsze, lokalne łańcuchy dostaw mogłyby jeszcze bardziej wzmocnić gospodarcze i społeczne filary zrównoważonego rozwoju.

Ekologia w praktyce

Na poziomie gospodarstw pojawiają się oczekiwania działań zapobiegających chorobom i urazom, co przyczyni się do dobrostanu zwierząt. Zakładając dłuższą żywotność i zwiększenie wydajności krów doprowadziłoby to do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, zapewniając jednocześnie zrównoważone rozwiązania w zakresie nakładów energetycznych (np. produkcja biogazu na potrzeby transportu i ogrzewania).

Wzrost znaczenia mleka ekologicznego

Ważnym punktem raportu jest założenie, że udział mleka ekologicznego (bio, organicznego) w całkowitej produkcji mleka w UE wzrośnie z 3,5% w 2018 do 10% w 2030 r. Zyskać na znaczeniu mogą też inne systemy produkcji mleka, np. oparte na wypasie pastwiskowym, sianie, czy też karmieniu paszami non-GMO. Co istotne, zmiany te, w dużej części, będą wynikać ze zmiany zachowań konsumenckich, powodujących wzrost popytu na produkty mleczarskie wytworzone z mleka produkowanego w powyższych systemach.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.