Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w Hongkongu w 2024 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) w Hongkongu odnotowało w 2024 roku znaczący wzrost liczby zagrożeń mogących wpłynąć na bezpieczeństwo żywności w regionie. Za pomocą Systemu Nadzoru nad Incydentami Żywnościowymi (FISS) zidentyfikowano niemal 5 300 przypadków, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do 3 500 incydentów odnotowanych w 2023 roku.

Monitoring globalnych zagrożeń i szybka reakcja

FISS monitoruje sytuację międzynarodową i identyfikuje zagrożenia, które mogą mieć wpływ na lokalny rynek spożywczy w Hongkongu. Współpracując z organizacjami takimi jak Międzynarodowa Sieć Organów ds. Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN) oraz System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) Unii Europejskiej, CFS analizuje dostępność potencjalnie skażonych produktów na rynku lokalnym poprzez sprawdzanie rejestrów importowych oraz kontrolę dystrybutorów i sprzedawców.

W sytuacjach, gdy niebezpieczne produkty są obecne na rynku Hongkongu, CFS wdraża działania zarządzania ryzykiem, takie jak:

  • Wstrzymanie sprzedaży produktów,
  • Inicjowanie wycofania produktów z rynku,
  • Tymczasowe zawieszenie importu,
  • Zwiększona kontrola i badania laboratoryjne określonych produktów.

W 2024 roku CFS wydało 442 oficjalne komunikaty o nieprawdiłowościach dotyczących żywnościd, a także 20 komunikatów prasowych, 20 alertów dla branży spożywczej oraz 16 ostrzeżeń żywnościowych.

Najczęstsze zagrożenia żywnościowe w 2024 roku

Analiza przeprowadzona przez CFS wskazuje, że najczęściej występującymi zagrożeniami były czynniki mikrobiologiczne oraz chemiczne:

Wybrane incydenty żywnościowe w 2024 roku

Zatrucie kwasem bongkrekowym na Tajwanie – działania CFS

W marcu 2024 roku CFS zidentyfikowało poważny incydent na Tajwanie, gdzie doszło do zatrucia pokarmowego kwasem bongkrekowym, co doprowadziło do kilku ofiar śmiertelnych. Kwas ten jest toksyną wytwarzaną przez bakterie Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans, które mogą rozwijać się w skażonych produktach roślinnych, takich jak makaron ryżowy.

CFS nie wykryło obecności skażonych produktów na lokalnym rynku, jednak podjęło środki ostrożności:

  • Opublikowano ostrzeżenie żywnościowe dla konsumentów,
  • Zorganizowano forum dla branży spożywczej na temat bezpiecznej obróbki ryżu i makaronów,
  • Wzmocniono kontrole produktów ryżowych pod kątem kwasu bongkrekowego, które dały satysfakcjonujące wyniki,
  • Przeprowadzono inspekcję lokalnej fabryki produkującej makaron ryżowy, gdzie warunki higieniczne spełniały normy, a zakład posiadał system HACCP.

Wycofanie marchwi skażonej E. coli O121

W listopadzie 2024 roku CFS wykryło za pośrednictwem FISS, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła wycofanie partii marchwi z rynku USA z powodu możliwego skażenia Escherichia coli O121.

CFS natychmiast:

  • Skontaktowało się z importerami i potwierdziło, że skażona marchew została sprowadzona do Hongkongu,
  • Nakazało natychmiastowe wycofanie produktu oraz usunięcie go z półek sklepowych,
  • Opublikowało komunikaty prasowe i alerty dla branży w celu informowania konsumentów o zagrożeniu.

E. coli O121 to szczep wytwarzający toksynę Shiga (STEC), który może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, takich jak biegunka krwotoczna, gorączka, wymioty oraz zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS).

Podsumowanie

System FISS okazał się skutecznym narzędziem w wczesnym wykrywaniu zagrożeń żywnościowych i szybkiej interwencji w Hongkongu. Dzięki ścisłej współpracy z międzynarodowymi agencjami, CFS monitoruje incydenty żywnościowe na całym świecie i podejmuje natychmiastowe działania, aby chronić zdrowie publiczne oraz zapobiegać wprowadzaniu skażonych produktów na rynek lokalny.

Organizacja deklaruje dalszą intensyfikację nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w 2025 roku, aby skutecznie reagować na pojawiające się zagrożenia.

Źródło: CFS

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.