Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Xylella fastidiosa pogromcą upraw?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Xylella fastidiosa to bakteria, która atakuje uprawy wielu roślin – winorośle, drzewa oliwne, śliwy, drzewa cytrusowe, kawowce, dęby, lucernę i wiele innych. Wektorem przenoszenia bakterii są owady. W Ameryce bakteria Xylella fastidiosa uzawana jest za czynnik wywołujący chorobę Pierce’a. Silny rozwój tej choroby pod koniec XIX wieku spowodował ogromne straty w kalifornijskich winnicach. Bakteria odpowiedzialna jest również za liczne chlorozy cytrusowe występujące na terenie Brazylii pod koniec lat 80. Od 2013 roku Xylella fastidiosa stanowi problem w uprawie drzew oliwnych we Włoszech, a w 2015 roku bakteria pojawiła się na uprawach mirtu na południu Francji i na Korsyce.

 

Do tej pory na świecie zidentyfikowano 6 podgatunków Xylelli fastidiosa - multiplex, pauca, fastidiosa, sandyi, morus, tashke.

Rośliny żywicielskie preferowane przez bakterię są różne, w zależności od jej podgatunku. Na działanie bakterii, zgodnie z opinią EFSA, potencjalnie narażonych jest aż 359 gatunków roślin, z których 200 gatunków zostało uznanych za szczególnie wrażliwe na działanie Xylelli fastidiosa. W Europie bakteria została wykryta na wielu gatunkach roślin, w tym przede wszystkim drzewkach oliwnych, oleandrach, drzewach wiśniowych i migdałowych.

Mechanizm negatywnego oddziaływania bakterii na rozwój rośliny żywicielskiej to uniemożliwienie jej odżywienia poprzez utrudnienie przyjmowania składników odżywczych. Xylella fastidiosa nie przenosi się na człowieka oraz na zwierzęta.

Bakteria rozprzestrzenia się poprzez rozmnażanie oraz sadzenie skażonych roślin. Xylella fastidiosa przenoszona jest również za pośrednictwem owadów. Gatunki owadów, które mogą być jej wektorami nie zostały jeszcze zidentyfikowane. Szacuje się, iż potencjalnie na terenie Francji może to być nawet  51 różnych gatunków. Przenoszeniu choroby z rośliny na roślinę sprzyjają również wszelkie uszkodzenia mechaniczne oraz wykonywanie zabiegów agrotechnicznych z wykorzystaniem tych samych narzędzi.

Xylella fastidiosa występuje w wielu krajach. Sprawia problemy na uprawach prowadzonych na kontynencie amerykańskim: w Brazylii, Argentynie, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Paragwaju, Peru, Puerto Rico, Wenezueli, Hondurasie i na Korsyce. Występuje w Azji, w Iranie i Tajwanie oraz, od niedawna,  na kontynencie europejskim – doniesienia o jej pojawieniu się obejmują takie kraje jak Włochy, Francja, Hiszpania, Niemcy i Czechy.

Objawy, związane z obecnością bakterii nie są charakterystyczne. Rośliny wykazujące widoczne objawy takie jak oparzenia liści czy ich suchość mogą być zdrowe, natomiast rośliny u których nie są widoczne wyraźne zmiany, mogą być zaatakowane przez bakterię. Wśród roślin, na których szczególnie trudno dostrzec zazwyczaj oznaki świadczące o obecności Xylelli fastidiosa wymienia się przede wszystkim kawowce i rośliny ozdobne. W przypadku pojawienia się na roślinie widocznych objawów, ze względu na ich niespecyficzność, trudno powiązać je z obecnością bakterii. Objawy mogą być identyczne jak w przypadku wystąpienia braków w odżywieniu rośliny lub stresu wodnego.

Do tej pory nie został odkryty żaden sposób leczenia roślin, które zostały zaatakowane przez bakterię Xylella fastidiosa. Zgodnie z obowiązującym prawodawstwem, ze względu na ogromne ryzyko jej rozprzestrzeniania się na wiele gatunków roślin, skażone rośliny należy natychmiast niszczyć. Zakazane jest ich rozmnażanie, wprowadzanie do obrotu i przewożenie.

Źródła:

http://agriculture.gouv.fr/

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.