Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zagrożenia radiologiczne - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Czy wiesz kiedy w analizie ryzyka należy uwzględnić zagrożenia radiologiczne? Wraz z wprowadzeniem w USA Ustawy Modernizującej Bezpieczeństwo Żywności (FSMA), wielu producentów żywności, również zagranicznych, zobligowanych zostało to oceny ryzyka zagrożeń radiologicznych w ramach systemu HACCP. Czy wiesz jak sobie z tym poradzić?

Wykorzystanie promieniowania

Oczywiście w przypadku surowców promieniowanie może być wykorzystywane w celu eliminacji drobnoustrojów – praktyka w niektórych państwach jest już stosowana, natomiast w innych całkowicie zakazana. Czy kiedykolwiek brałeś pod uwagę potencjalne skażenie twoich produktów promieniowaniem związane z wodą pitną? W niektórych obszarach geograficznych naturalnie występują radioaktywne pierwiastki, które mogą być źródłem radioaktywnych izotopów w twoim systemie wody pitnej. Fabryki mogą być budowane na podłożach zawierających nierzadko bardzo wysokie ilości kadmu lub innych potencjalnie radioaktywnych związków. Jeśli twoje przedsiębiorstwo wykorzystuje surowce roślinne z upraw lub ich pochodne, musisz wiedzieć, że związki radioaktywne mogą się w nich kumulować. Na szczęście wiele rodzajów zagrożeń radiologicznych jest łatwo wykrywalnych, ponieważ wiążą się one w wysokim poziomem promieniowania i większości przypadków mają związek z katastrofami nuklearnymi (np. w Czarnobylu czy Fukushimie).

Zagrożenia

Zagrożenia związane ze skażonymi promieniowaniem produktami to przede wszystkim rakotwórczość, a nawet mutagenność, chociaż najczęściej te negatywne efekty zdrowotne manifestują się dopiero po długim czasie i w związku z tym trudno powiązać je ze spożyciem konkretnych pokarmów. Zagrożenie to dotyczy jednak nie tylko konsumentów, ale także (a może przede wszystkim) osób pracujących w zakładach, w których istnieje ryzyko skażenia promieniotwórczego żywności, ponieważ ich codzienna ekspozycja na szkodliwe działanie promieniowania może być wyższa niż w przypadku osób spożywających skażone produkty w ramach diety. Do tej pory miało miejsce jedynie kilka przypadków skażenia radiologicznego żywności, z których zdecydowana większość związana była z wspomnianymi wcześniej katastrofami nuklearnymi.

Analiza danych

Dobrym punktem wyjścia do monitorowania zagrożeń radiologicznych jest bieżące zbieranie danych lub analiza twojego źródła bieżącej wody pitnej (studni lub ujęcia miejskiego). Oprócz tego, warto poprosić lokalne władze o udostępnienie informacji dotyczących składu gleby w okolicy twojego zakładu lub pól uprawnych. W niektórych państwach wykorzystywanie promieniowania w dezynfekcji żywności jest dozwolone, w związki z czym rozsądnym rozwiązaniem jest prośba do twoich dostawców o jasną deklarację czy stosują oni tego typu zabiegi. Dobrze, by zadali oni to samo pytanie swoim dostawcom. Pokazuje to, jak ważna jest wiedza dotycząca miejsca twoich dostawców w całym łańcuchu żywnościowym. Naprawdę warto zacząć myśleć w kategoriach „od pola do stołu”!

 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn