Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zagrożenia radiologiczne - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Czy wiesz kiedy w analizie ryzyka należy uwzględnić zagrożenia radiologiczne? Wraz z wprowadzeniem w USA Ustawy Modernizującej Bezpieczeństwo Żywności (FSMA), wielu producentów żywności, również zagranicznych, zobligowanych zostało to oceny ryzyka zagrożeń radiologicznych w ramach systemu HACCP. Czy wiesz jak sobie z tym poradzić?

Wykorzystanie promieniowania

Oczywiście w przypadku surowców promieniowanie może być wykorzystywane w celu eliminacji drobnoustrojów – praktyka w niektórych państwach jest już stosowana, natomiast w innych całkowicie zakazana. Czy kiedykolwiek brałeś pod uwagę potencjalne skażenie twoich produktów promieniowaniem związane z wodą pitną? W niektórych obszarach geograficznych naturalnie występują radioaktywne pierwiastki, które mogą być źródłem radioaktywnych izotopów w twoim systemie wody pitnej. Fabryki mogą być budowane na podłożach zawierających nierzadko bardzo wysokie ilości kadmu lub innych potencjalnie radioaktywnych związków. Jeśli twoje przedsiębiorstwo wykorzystuje surowce roślinne z upraw lub ich pochodne, musisz wiedzieć, że związki radioaktywne mogą się w nich kumulować. Na szczęście wiele rodzajów zagrożeń radiologicznych jest łatwo wykrywalnych, ponieważ wiążą się one w wysokim poziomem promieniowania i większości przypadków mają związek z katastrofami nuklearnymi (np. w Czarnobylu czy Fukushimie).

Zagrożenia

Zagrożenia związane ze skażonymi promieniowaniem produktami to przede wszystkim rakotwórczość, a nawet mutagenność, chociaż najczęściej te negatywne efekty zdrowotne manifestują się dopiero po długim czasie i w związku z tym trudno powiązać je ze spożyciem konkretnych pokarmów. Zagrożenie to dotyczy jednak nie tylko konsumentów, ale także (a może przede wszystkim) osób pracujących w zakładach, w których istnieje ryzyko skażenia promieniotwórczego żywności, ponieważ ich codzienna ekspozycja na szkodliwe działanie promieniowania może być wyższa niż w przypadku osób spożywających skażone produkty w ramach diety. Do tej pory miało miejsce jedynie kilka przypadków skażenia radiologicznego żywności, z których zdecydowana większość związana była z wspomnianymi wcześniej katastrofami nuklearnymi.

Analiza danych

Dobrym punktem wyjścia do monitorowania zagrożeń radiologicznych jest bieżące zbieranie danych lub analiza twojego źródła bieżącej wody pitnej (studni lub ujęcia miejskiego). Oprócz tego, warto poprosić lokalne władze o udostępnienie informacji dotyczących składu gleby w okolicy twojego zakładu lub pól uprawnych. W niektórych państwach wykorzystywanie promieniowania w dezynfekcji żywności jest dozwolone, w związki z czym rozsądnym rozwiązaniem jest prośba do twoich dostawców o jasną deklarację czy stosują oni tego typu zabiegi. Dobrze, by zadali oni to samo pytanie swoim dostawcom. Pokazuje to, jak ważna jest wiedza dotycząca miejsca twoich dostawców w całym łańcuchu żywnościowym. Naprawdę warto zacząć myśleć w kategoriach „od pola do stołu”!

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.