Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zespół ds. Suplementów Diety określił maksymalny poziom piperyny możliwej do stosowania w suplementach diety oraz podjął dyskusję odnośnie kwasu alfaliponowego, beta-alaniny oraz pieprzu metystynowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W styczniu 2022 r. odbyło się posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowiska dotyczącego maksymalnej ilości piperyny możliwej do stosowania w suplementach diety oraz dyskusja odnośnie aktualizacji stanowiska odnoszącego się do kwasu alfa-liponowego, betaalaniny oraz pieprzu metystynowego (Piper methysticum). Po przedstawieniu stanowisk ekspertów Zespół przyjął dwie Uchwały:

1. Uchwała nr 1/2022 określająca ilość piperyny w suplementach diety na poziomie 2 mg w zalecanej dziennej porcji produktu; w oznakowaniu rekomenduje się umieścić ostrzeżenie „nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji”.

2. Uchwała nr 2/2022 dotycząca uchylenia Uchwały nr 3/2016 Zespołu do Spraw Suplementów Diety odnoszącej się do kwasu alfa-liponowego.

Natomiast w odniesieniu do beta-alaniny oraz pieprzu metystynowego (Piper methysticum) pozostają aktualne: Uchwała nr 3/2019 w sprawie wyrażanie opinii dotyczącej maksymalnej ilości beta-alaniny w suplementach diety oraz Uchwała 6/2021 w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety.

Z aktualnymi Uchwałami Zespołu do spraw Suplementów Diety można zapoznać się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.