Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zgłoszono ponad 1000 przypadków przestępstw żywnościowych w ubiegłym roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS) w ubiegłym roku do 1000 jednostek ds. przestępstw związanych z żywnością złożono ponad 1000 raportów na temat przestępstw związanych z żywnością.

We wniosku CIPS zgłoszono 1193 raporty do National Crime Unit Crime (NFCU) Agencji ds. Standardów Żywności (FSA). CIPS jest organizacją non-profit dla specjalistów ds. zakupów i dostaw.

Pomiędzy 1 stycznia 2013 r., a 31 marca 2019 r. w bazie danych Food Crime Intelligence zarejestrowano prawie 7000 raportów. W pierwszych trzech miesiącach 2019 r. odnotowano 364 zawiadomienia o przestępstwach związanych z żywnością.

NFCU została utworzona w 2015 r. i obejmuje Anglię, Walię i Irlandię Północną. Przykłady przestępstw związanych z żywnością obejmują wykorzystanie skradzionej żywności w łańcuchu dostaw, bezprawny ubój, ponowne wprowadzanie na rynek niebezpiecznej żywności, fałszowanie, zastępowanie lub wprowadzanie w błąd, a także oszustwa związane z dokumentacją.

Liczba zgłaszanych raportów w okresie głośnego skandalu z koniną w 2013 roku osiągnęła 1517 raportów. Liczba ta spadła do 895 i 796 w ciągu kolejnych dwóch lat, ale wzrosła do 1035 w 2016 r. i 1116 w 2017 r.

Skąd pochodzi jedzenie?

Malcolm Harrison, dyrektor generalny grupy w CIPS, powiedział, że nowoczesne łańcuchy dostaw żywności są długie, skomplikowane i często się zmieniają.

Wykrywanie zagrożeń w naszych łańcuchach dostaw żywności, zanim staną się problemami, wymaga stałej czujności, szczególnie w czasach zmian. Kluczowe jest zadawanie pytań i wiedza skąd pochodzą produkty żywnościowe.

Przedsiębiorstwa muszą zapewnić przejrzystość łańcuchów dostaw oraz możliwość śledzenia towarów do ich źródła. Ważne jest, aby odwiedzać dostawców i wprowadzać regularne kontrole jakości i zgodności, aby zapewnić prawidłowe praktyki międzynarodowego łańcucha dostaw.

Rodzaje przestępstw

Przestępstwa związane z żywnością mogą być różne - od celowego błędnego oznakowania produktu po nieuczciwą zamianę składnika na tańszy, lub potencjalnie niebezpieczny.

Najczęstszym przestępstwem związanym z żywnością odnotowanym w bazie danych od 2016 r. jest „świadoma sprzedaż substancji spożywczych nienadających się do spożycia przez ludzi”, co może mieć konsekwencje dla zdrowia publicznego.

W 2018 r. zgłoszono 310 tego typu przypadków, co stanowi skok w porównaniu z poprzednim rokiem, kiedy odnotowano tylko 73.

Harrison powiedział, że liczby pokazują, że potencjalnie szkodliwe substancje przedostają się do łańcuchów dostaw żywności i potencjalnie na półki sklepowe.

Zaskakujące jest zatem to, że podczas gdy liczba doniesień o przestępstwach związanych z żywnością stale rośnie, oskarżenia pozostają uparcie niskie. Oszuści żywności ryzykują życiem konsumentów w celu zwiększenia zysków, nadszedł czas, aby wszcząć postępowanie karne ”.

Źródła:

https://www.foodstandards.gov.scot/business-and-industry/scottish-food-crime-and-incidents-unit/food-crime-incidents/food-crime-qa

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.