Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zimna plazma może pomóc w eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż

Kategoria: Procesy i Technologie

Naukowcy z Kanady zastosowali technologię zimnej plazmy do eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż. Metoda ta może okazać się pomocna w poprawie bezpieczeństwa żywności i ograniczaniu strat w przemyśle rolno-spożywczym.

Zagrożenie dla zdrowia i straty finansowe

Mykotoksyny pojawiają się w ciepłym, wilgotnym środowisku, co roku zanieczyszczając ponad 25% ziaren zbóż na całym świecie. Stanowią one zagrożenie dla zdrowia człowieka i zwierząt gospodarskich, przyczyniając się do rozwoju nowotworów, chorób płuc i mózgu, uszkodzenia nerek, a nawet śmierci. Ich obecność skutkuje spadkiem wydajności zbiorów i stratami finansowymi.

Zimna plazma

Kanadyjscy badacze opracowali technikę opartą na wykorzystaniu wody poddanej oddziaływaniu zimnej plazmy. Zastosowanie jej w procesie słodowania jęczmienia pozwoliło na częściową eliminację mykotoksyny odpowiedzialnej za znaczne straty w przemyśle słodowniczym. Metoda ta zwiększa kiełkowanie o 10-13% i może okazać się szczególnie użyteczna w produkcji słodu i piwa.

Ziarno bezpieczne do spożycia

Naukowcy twierdzą, że dzięki nowej technice możliwe jest zredukowanie poziomu mykotoksyn – zearalenonu i womitoksyny – aż o 54% w czasie od 1 minuty do 1 godziny, co potencjalnie może zwiększyć wydajność produkcji. Metoda ta „ma szansę zapewnić przedsiębiorstwom z sektora przetwórczego i paszowego możliwość bardziej efektywnej i skutecznej obróbki ziarna, które jest bezpieczne do spożycia przez konsumentów”, mówi główny autor publikacji, dr Ehsan Feizollahi z Uniwersytetu Alberty w Kanadzie.

Szersze zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym?

Dr Feizollahi podkreśla, że brak pozbycia się womitoksyny w trakcie słodowania umożliwia przedostanie się jej do piwa, którego spożycie może skutkować mdłościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, bólem i zawrotami głowy, a także gorączką. Jak dodaje naukowiec, jego zespół zamierza kontynuować badania nad zastosowaniem zimnej plazmy w eliminacji z żywności i wody również patogennych mikroorganizmów, takich jak Escherichia coli czy Salmonella.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6651/15/2/124
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877423001231?via%3Dihub
  3. https://www.foodingredientsfirst.com/news/cold-plasma-technique-poised-to-bolster-food-safety-and-germination-in-wheat-and-barley.html

Wybierz temat: Badania żywności Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.