Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zimna plazma może pomóc w eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż

Kategoria: Procesy i Technologie

Naukowcy z Kanady zastosowali technologię zimnej plazmy do eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż. Metoda ta może okazać się pomocna w poprawie bezpieczeństwa żywności i ograniczaniu strat w przemyśle rolno-spożywczym.

Zagrożenie dla zdrowia i straty finansowe

Mykotoksyny pojawiają się w ciepłym, wilgotnym środowisku, co roku zanieczyszczając ponad 25% ziaren zbóż na całym świecie. Stanowią one zagrożenie dla zdrowia człowieka i zwierząt gospodarskich, przyczyniając się do rozwoju nowotworów, chorób płuc i mózgu, uszkodzenia nerek, a nawet śmierci. Ich obecność skutkuje spadkiem wydajności zbiorów i stratami finansowymi.

Zimna plazma

Kanadyjscy badacze opracowali technikę opartą na wykorzystaniu wody poddanej oddziaływaniu zimnej plazmy. Zastosowanie jej w procesie słodowania jęczmienia pozwoliło na częściową eliminację mykotoksyny odpowiedzialnej za znaczne straty w przemyśle słodowniczym. Metoda ta zwiększa kiełkowanie o 10-13% i może okazać się szczególnie użyteczna w produkcji słodu i piwa.

Ziarno bezpieczne do spożycia

Naukowcy twierdzą, że dzięki nowej technice możliwe jest zredukowanie poziomu mykotoksyn – zearalenonu i womitoksyny – aż o 54% w czasie od 1 minuty do 1 godziny, co potencjalnie może zwiększyć wydajność produkcji. Metoda ta „ma szansę zapewnić przedsiębiorstwom z sektora przetwórczego i paszowego możliwość bardziej efektywnej i skutecznej obróbki ziarna, które jest bezpieczne do spożycia przez konsumentów”, mówi główny autor publikacji, dr Ehsan Feizollahi z Uniwersytetu Alberty w Kanadzie.

Szersze zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym?

Dr Feizollahi podkreśla, że brak pozbycia się womitoksyny w trakcie słodowania umożliwia przedostanie się jej do piwa, którego spożycie może skutkować mdłościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, bólem i zawrotami głowy, a także gorączką. Jak dodaje naukowiec, jego zespół zamierza kontynuować badania nad zastosowaniem zimnej plazmy w eliminacji z żywności i wody również patogennych mikroorganizmów, takich jak Escherichia coli czy Salmonella.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6651/15/2/124
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877423001231?via%3Dihub
  3. https://www.foodingredientsfirst.com/news/cold-plasma-technique-poised-to-bolster-food-safety-and-germination-in-wheat-and-barley.html

Wybierz obszar: Badania żywności Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.