Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w eksporcie żywności do UK

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Nowy rok 2022  przyniósł kolejne (długo odwlekane) zmiany w eksporcie żywności z Unii Europejskiej do Wielkiej Brytanii. O czym powinni pamiętać polscy eksporterzy?  

Zgodnie z informacjami podawanymi przez polskie urzędy zmiany w zakresie kontroli żywności importowanej do UK mają polegać na:

Od 1 stycznia 2022 r.:

  • wprowadzenie pełnych deklaracji celnych i kontroli, chociaż deklaracje bezpieczeństwa i ochrony (Safety and Security Declarations) nie będą wymagane do 1 lipca 2022 r. Przewoźnicy przewożący towary przez porty w Wielkiej Brytanii korzystające z usługi przemieszczania towarów pojazdami (Goods Vehicle Movement Service GVMS) muszą być zarejestrowani w tej usłudze;
  • wymóg pre-notyfikacji, tj. wcześniejszego zgłaszania ładunków z produktami roślinnymi i pochodzenia zwierzęcego oraz produktów wysokiego ryzyka nie będących pochodzenia zwierzęcego przez brytyjskich importerów za pośrednictwem systemu IPAFFS;
  • wymagane będą dokumenty potwierdzające pochodzenie produktu.

Od 1 lipca 2022 r.:

  • kontrole certyfikatów, dokumentacji, identyfikacji tożsamościowej oraz kontrole fizyczne dla:
    • produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego,
    • roślin i produktów roślinnych,
    • mięsa i produktów mięsnych,
    • produktów wysokiego ryzyka i pasz niepochodzących od zwierząt;
  • nakaz wwozu produktów poprzez desygnowany punkt kontroli granicznej;
  • kontrole żywych zwierząt będą odbywać się w wyznaczonych punktach kontroli granicznej, które uzyskały stosowną zdolność operacyjną w miejscu wejścia. W przypadku braku wyznaczonego punktu kontroli granicznej, kontrole dalej będą przeprowadzane w miejscu przeznaczenia dla pozostałych miejsc wejścia, do czasu uruchomienia wystarczającej liczby punktów kontroli granicznych posiadających zdolność operacyjną. Od 1 lipca 2022 r. rozpoczną się odprawy na śródlądowych punktach kontroli granicznych Sevington i wyznaczonych punktach kontroli granicznych na lotniskach;
  • wprowadzony zostanie zakaz wwozu na rynek brytyjski produktów P&R (Prohibited and Restricted), tj.:
    • chłodzonego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego oraz koziego),
    • chłodzonego lub mrożonego mięsa mielonego (drobiowego),
    • oddzielonego mechanicznie mięsa pozyskanego z drobiu i ptaków bezgrzebieniowych lub ptaków łownych,
    • nieklasyfikowanych jaj,
    • chłodzonych surowych wyrobów mięsnych;
  • kontrole roślin i produktów roślinnych o wysokim priorytecie zostaną przeniesione z miejsca przeznaczenia do wyznaczonych punktów kontroli granicznej i punktów kontroli.

Od 1 września 2022 r.:

  • kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:
    • Wszystkich produktów z kategorii nabiału.

Od 1 listopada 2022 r.:

  • kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:
    • Wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów złożonych i produktów rybnych.

Podtrzymano wymóg pre-notyfikacji dla importu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego poprzez tzw. system IPAFFS (Import of Products, Animals, Food and Feed System) od dnia 1 stycznia 2022 r. Warto przy tym pamiętać o licznych wyłączeniach dla określonego rodzaju produktach złożonych.

Źródło: https://www.brexit.gov.pl/2021/11/19/harmonogram-wprowadzania-kontroli-sanitarnych-i-fitosanitarnych-dla-importu-z-ue-do-uk-aktualizacja/ 

Autor:Food Law
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.