Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według najnowszego raportu opublikowanego przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejską Agencję Leków (EMA), stosowanie antybiotyków spadło i jest obecnie niższe u zwierząt służących do produkcji żywności niż u ludzi.
Nawiązując do podejścia WHO „One Health”, sprawozdanie tych trzech agencji UE przedstawia dane dotyczące spożycia antybiotyków i rozwoju oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) w Europie w latach 2016-2018. Znaczący spadek stosowania antybiotyków u zwierząt służących do produkcji żywności sugeruje, że środki podjęte na szczeblu krajowym w celu ograniczenia ich stosowania okazują się skuteczne. Stosowanie klasy antybiotyków zwanych polimyksynami, w tym kolistyny, zmniejszyło się prawie o połowę w latach 2016-2018 u zwierząt hodowanych z przeznaczeniem na żywność. Jest to pozytywny kierunek rozwoju, ponieważ polimyksyny są także stosowane w szpitalach do leczenia pacjentów zakażonych bakteriami wielolekoopornymi.
Obraz w UE jest zróżnicowany – sytuacja różni się znacznie w zależności od kraju i klasy antybiotyków. Na przykład aminopenicyliny, cefalosporyny III i IV generacji i chinolony (fluorochinolony i inne chinolony) są stosowane częściej u ludzi niż u zwierząt służących do produkcji żywności, podczas gdy polimyksyny (kolistyna) i tetracykliny są stosowane częściej u zwierząt służących do produkcji żywności niż u ludzi.
Związek między stosowaniem antybiotyków a opornością bakterii
Raport pokazuje, że stosowanie u ludzi karbapenemów, cefalosporyn III i IV generacji oraz chinolonów wiąże się z opornością na te antybiotyki w zakażeniach Escherichia coli u ludzi. Podobne powiązania znaleziono w przypadku zwierząt do produkci żywność.
Raport identyfikuje również powiązania między spożyciem środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt a opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii pochodzących od zwierząt do produkcji żywność, co z kolei wiąże się z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii u ludzi. Przykładem tego są bakterie Campylobacter spp., które znajdują się u zwierząt do produkcji żywności i powodują zakażenia przenoszone przez żywność u ludzi. Eksperci odkryli związek między odpornością tych bakterii u zwierząt a odpornością tych samych bakterii u ludzi.
Zwalczanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe poprzez współpracę
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe to poważny globalny problem zdrowia publicznego, który stanowi duże obciążenie ekonomiczne. Podejście „One Health” wdrożone dzięki współpracy EFSA, EMA i ECDC oraz wyniki przedstawione w niniejszym sprawozdaniu wzywają do nieustannych wysiłków na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe na szczeblu krajowym, unijnym i globalnym w sektorach opieki zdrowotnej.
Zapoznaj się ze szczegółową treścią raportu >>LINK<<
https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/press-release-use-of-antibiotics-in-animals-decreasing
Przeczytaj także
W testach na myszach naukowcy byli w stanie wykazać, że ich nowa szczepionka skuteczniej zapobiegała zakażeniom Salmonellą niż istniejące szczepionki zatwierdzone do stosowania u świń i kurcząt.
Według najnowszego raportu EFSA i ECDC liczba zgłoszonych przypadków chorób wywoływanych przez bakterie Campylobacter i Salmonella u ludzi w Europie uległa stabilizacji na przestrzeni ostatnich pięciu lat. Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były infekcje Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga, jersinioza i listerioza.
Portal FoodFakty informował niedawno o niepokojących wynikach kontroli NIK, dotyczącej stosowania antybiotyków w polskich gospodarstwach. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) opublikowała krytyczną odpowiedź, w której odniosła się do licznych nadinterpretacji zawartych, jej zdaniem, w raporcie z kontroli.